Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare sägs upp i Sandviken

Det blir uppsägning av fast anställda lärare i Sandviken när kunskapsnämnden ska genomföra sitt sparkrav. Lärarfacken informerades om situationen på onsdagen. Men hur många tjänster det handlar om är fortfarande oklart.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i förra veckan har politikerna i kunskapsnämnden beslutat sänka lärartätheten inom grundskolan till samma nivå som jämförbara kommuner. Något som innebär att ett 30-tal tjänster måste tas bort.

Även inom gymnasieskolan finns det politiska direktiv om att antalet lärartjänster ska krympas.

För att klara den besparing med 2 procent som kommunledningen ålagt alla nämnder måste dock förmodligen kunskapsnämnden, som förra året hade ett underskott med hela 18 miljoner kronor, göra ännu större nedskärningar än vad som hittills diskuterats.

De fackliga organisationerna var i går kallade till förhandling om hur situationen ska hanteras. Men några tydliga besked om hur många tjänster som måste bort och hur det ska gå till gavs inte.

Grundskolechefen Lars Walter hänvisade efteråt till ett pressmeddelande som förvaltningen ska gå ut med i dag på förmiddagen efter nya kontakter mellan förvaltningsledning och rektorer.

Enligt Lars Walter går det inte att klara sparkravet enbart genom att inte förlänga vikariat och ersätta lärare som slutar av naturliga orsaker.

– Det är ju alltid det första man gör. Men vi utgår från att det inte kommer att räcka i den här situationen.

– Det vet vi inte i dag.

Mer läsning

Annons