Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare tar strid för utbildning

Påbyggnadsutbildningen i textil, mode, grafisk form och design i Sandviken riskerar att försvinna.

I ett brev till utbildningsminister Jan Björklund vädjar tre av lärarna om stöd för utbildningens fortlevnad.

Annons

Utbildningen ges i dag vid Centrum för vuxnas lärande, och har hittills varit statligt finansierad. Men nu när den nya utbildningsformen Yrkeshögskolan införs är det stopp. Från och med hösten 2010 ska påbyggnadsutbildningar slopas som utbildningsform. Som läget ser ut i dag kan Sandvikenutbildningens enda chans vara att kvala in som just yrkesutbildning.

Men design-utbildningen är mer studieförberedande än yrkesinriktad.

– Vi passar inte in, säger läraren Gun-Britt Edvardsson.

Bjuder in Jan Björklund

Utbildningen är eftergymnasial och tänkt att bana vägen för vidare studier vid till exempel Textilhögskolan i Borås, Beckmans designhögskola i Stockolm samt olika internationella utbildningar. I många fall är det mycket svårt att komma in på dessa utbildningar utan det ”mellansteg” efter gymnasiet som Sandvikenutbildningen innebär.

– Det finns intresse för våra 16 platser och textilbranschen är under tillväxt, säger Gun-Britt Edvardsson.

I brevet skriver hon tillsammans med kollegorna Gudrun Åslund och Margareta Danhard att det skulle få förödande konsekvenser för rekryteringen till högre studier om den här typen av utbildning försvinner. Lärartrion bjuder in Björklund på besök och vill ha råd om hur de ska agera för att utbildningen ska kunna finnas kvar.

Annons