Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars vann principstrid om nya vattenavgiften

/
  • Fick rätt. Lars Söderqvist tog strid med Sandviken Energi om nya dagvattenavgiften på 21 kronor i månaden och vann. Statens va-nämnd ger Örtabon rätt på punkt efter punkt.

Husägarna i Sandviken påfördes en extra avgift på 21 kronor i månaden för att de belastar dagvattennätet. Lars Söderqvist vägrade betala och har nu fått rätt i domstolsliknande Statens va-nämnd.

– Det trodde jag aldrig. Det är säkert många som betalar en felaktig avgift, säger han.

Annons

Det var för drygt ett år sedan som kommunägda Sandviken Energi lade på en ny avgift på räkningarna. Alla som på något sätt belastar dagvattensystemet skulle få betala 259 kronor per år.

Många fastighetsägare med ledningar som inte går ut i dagvattnet reagerade och tyckte att det verkade konstigt. Lars Söderqvist, som själv arbetat med va-frågor, tog strid om de 21 kronorna och 50 ören i månaden som det handlar om.

– Strunt samma i pengarna. Det gäller principen. Man kan inte utan vidare acceptera att ett kommunalt bolag börjar lägga på invånarna avgifter för tjänster som vi inte använder. Accepterar man det en gång får man vara beredd på att de fortsätter ta chansen.

Företrädde sig själv

Lars Söderqvist hade naturligtvis inte råd att anlita advokat med tanke på hur liten summa det handlade om. I förhandlingarna ställdes han därför ensam mot Sandviken Energis chefer och experter.

– Ärligt talat trodde jag inte att jag hade en chans fast jag visste att det var som jag sade.

Men va-nämnden ger nu Lars Söderqvist rätt på punkt efter punkt. På åtta tätskrivna sidor ger va-nämnden flera olika skäl till att Örtabon inte ska betala för en tjänst som han med sitt dräneringssystem inte använder.

Vill inte gå vidare

– Jag nöjer mig med den här segern. Jag gissar att Sandviken Energi går vidare eftersom det för företagets del handlar om mycket pengar. Då får det bli utan mig. Jag riskerar inte att dra på mig rättegångskostnader för att få tillbaka några hundralappar.

Men SEAB har inga planer på att gå vidare med en överklagan. Lars Söderqvist får tillbaka sina pengar och slipper betala avgift i fortsättningen.

Tror på liten effekt

– Vi tror inte att det är överdrivet många fall som påverkas om det här beslutet står fast, säger marknadschefen Kent Byman efter att ha konfererat med va-chefen Anna Holmstén.

Mer läsning

Annons