Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lärt oss leva med att det går upp och ned”

Inför 2008 planerade Sandvikens kommun för tusen nya jobb. Efter Sandviks chockbesked försvinner nu i stället 600–700 arbetstillfällen.
– Men det är ingen kris så länge som företaget satsar och inte ser någon avmattning, säger kommunalrådet Peter Kärnström.

Annons

Sandvikens kommuns arbetsmarknad fortsätter att åka berg- och dalbana med ortens totalt dominerande arbetsgivare – Sandvik AB.

Från som minst 5 600 anställda i slutet av 90-talet har det gått spikrakt uppåt till dagens 6 500 personer innan det nu bär nedåt i en brant utförsbacke igen.

– Det är tråkigt för hela regionen att Sandvik inte kommer att anställa lika mycket under de närmaste åren. Men det viktigaste är ändå att det inte verkar bli några varsel och att Sandvik fortsätter satsa. Pratar man med småföretagarna ser de i dag också en brist på arbetskraft, säger Peter Kärnström.

Trots att kommunens planeringsförutsättningar nu slår rejält fel sitter kommunledningen lugnt i båten. Efter beskedet i går är det inte aktuellt med några omedelbara panikåtgärder med exempelvis krismöten eller regeringsuppvaktningar.

– Men vi ska ta en kontakt med Sandvik direkt efter semestern.

Har ni planerat för optimistiskt?

– Nej, det tycker jag inte. Samhällsutvecklingen går i cykler och ska man vara självkritisk skulle vi ha börjat tidigare med exempelvis nya bostadsområden.

Inte heller näringslivschefen Michael Norell lät särskilt chockad över uppgiften om att uppåt 700 tjänster försvinner.

– Vi lever i symbios med Sandvik och vi har fått lära oss att det innebär att det svänger både upp och ned.

Behov av utbildad personal

Sandviken skiljer sig från alla andra före detta bruksorter på det sättet att det stora, internationella företaget valt att behålla huvudkontor och andra strategiskt viktiga funktioner på den lilla orten.

Något som innebär att mindre kvalificerade jobb ständigt växlas mot högkvalificerade tjänster i en utveckling som blir extra tydligt nu när betydligt färre personer förväntas producera mer samtidigt som det ska internutbildas ny spetskompetens.

Vad ställer utvecklingen för krav på samhället?

– En bra fråga som jag inte har svaret på, säger SMC-chefen Lars Josefsson. Men självklart är det så att behovet av tekniskt utbildad personal ökar. Det är någonting som det måste börja jobbas med redan tidigt i skolan.

IF Metalls ordförande Bo Boström är mer orolig för Sandvikens kommun än för Sandvik som företag.

– Det blir svårt att komma in på Sandvik under de närmaste åren, konstaterar han.

Boström tror att det snarare är de stora företagen än kommunerna som ska utbilda morgondagens arbetskraft.

– Vi blir nu ett av de första företagen som gör det, säger han.

Annons