Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lassgård var nära att lägga av

/
  • LÄGGA AV. Publiken skrattade ofta när Rolf Lassgård frukostföreläste på Högbo Brukshotell. Men han var även allvarlig och pratade om den kris han hade för några år sedan som nästan fick honom att sluta om skådespelare. Här är han på bild tillsammans med sig själv som barn.

För några år sedan var det nära att Rolf Lassgård gav upp skådespeleriet.


Han orkade inte längre med alla andras åsikter om honom.


Om det och mycket mer berättade han under sin frukostföreläsning på Högbo Brukshotell.

Annons

En skicklig estradör krävs för att kämpa mot gäspningar och sömngrus på en frukostföreläsning klockan åtta. Rolf Lassgård behöver inte mycket hjälp från kaffet för att klara av den uppgiften.

Mot fonden av ett barndomsfoto av sig själv, berättar han om vägen från skolteatern till beslutet att söka scenskolan i Malmö och möjligheten att han faktiskt skulle kunna försörja sig som skådespelare.

I dag, många år och, framför allt, många framgångar senare försöker han att hålla fast vid den känslan för skådespeleriet som han hade då, innan allt tagit fart.

– Jag har försökt att bevara den lågan. När det ljuset slocknar så lägger jag av. Ett par gånger har det varit nära att göra det.

Öppenhjärtigt delar han med sig av krisen för några år sedan, då det var nära att han packade ned skådespeleriet för gott. Pressen av att hela tiden bli bedömd var slitande.

– Ska jag fortsätta eller inte? Det var ganska allvarligt, det handlade inte bara om att ta ett par månader ledigt och fortsätta sedan. Mitt självförtroende var väldigt tuggat.

Men om det här ger bilden av att det var en tung morgon på Högbo Brukshotell är det fel. Han har ständigt ett pillemariskt leende i närheten.

Den mesta tiden går åt till anekdoter från olika filminspelningar, framlockade av frågor som man fått lämna in före. Som när han i en film fick springa Stockholm maraton.

– Ja, i Armanikostym och italienska skor.

Och inför oförstående löpare dra vapen och härja så att de pinnade på lite extra för att undkomma galningen.

Som ett av Brynäs största fans är deras framfart i Elitserien också ett givet samtalsämne, och Rolf Lassgård får berätta lite om sin egen hockeybakgrund.

– Hockeyn krockade faktiskt aldrig med teatern.

Några filmsnuttar visas ur hans filmer, bland annat ”Under solen”, där en scen improviseras fram och Helena Bergström försöker kyssa honom utan att han vet om det.

Den scenen ger följdfrågan om vad hans fru tycker om att han under alla år fått kyssa vackra kvinnor.

– Hon har varit med hela vägen, det känns nog inte så konstigt för henne. Hon har i alla fall aldrig bett mig att sluta.

Trots den mångåriga erfarenheten från scenen sitter nervositeten i, berättar han. Någon sådan märktes inte av i Högbo, så han slapp ställa sig den fråga som han ställt sig själv så många gånger, innan det är dags att kliva ut i rampljuset:

– Varför blev jag inte brevbärare i stället?

Mer läsning

Annons