Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låsta klassrum efter hot på Sandvikenskola

Ett bråk mellan två elever har efter arbetsmiljöutredning resulterat i låsta klassrum och skärpta säkerhetsrutiner i en skola i Sandviken.
Mot bakgrund av de dödskjutningar som skett på flera skolor, nu senast i Tyskland, är det viktig att markera allvaret, menar rektorn.
– Vi måste agera när någon hotas.

Annons

De båda eleverna hade kvällen innan blivit osams om material som de lagt ut på internet. En av pojkarna krävde att skolkamraten skulle ta bort material som han inte ville att alla skulle kunna ta del av.

Mitt under lektionstid gick pojken in till den andre elevens klassrum och slog eller viftade till honom i ansiktet. I samband med att pojken blev avvisad av läraren stannade han vid dörren och hotade den andre eleven.

Händelsen polisanmäldes av den hotade elevens föräldrar.

Från skolledningen sida såg man så allvarligt på det inträffade att man kontaktade Arbetsmiljöverket och lämnade in en avvikelserapport.

– Det är viktigt att vi följer upp när någon hotas och visar att vi tar det på stort allvar, säger rektorn.

Efter de senaste årens dödskjutningar på skolor, nu senast i Tyskland, är det enligt rektorn extra viktigt att följa upp hot och se till att personal och elever känner att de har en trygg arbetsmiljö.

En av de åtgärder som skolan vidtagit efter den aktuella händelsen är att hålla en korridor mellan de olika årskurserna låst. Det är också tillsagt att klassrummen ska vara låsta inifrån under lektionstid om det är stökigt i skolan.

Samtal har hållits med den anmälde elevens föräldrar och en ny elevassistent har anlitats. Dessutom har en representant för Brottsförebyggande rådet, BRÅ, hållit personalsamtal samt genomfört en utbildning med flera klasser om rätten att vara trygg och om vilka konsekvenser det annars kan bli.

– Generellt är det här ingen stökig skola. Men ibland kan det hända mycket kring några få elever, vilket inte är precis ovanligt. Just nu har vi det dock lugnt, säger rektorn.

Annons