Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Sommestad vill ha fler nattöppna dagis

/
  • Dagisbesök. Marie Frestadius (längst till väster) från Sandvikens lokala S-kvinnor besökte tillsammans med Lena Sommestad och Lena Erixon Sandvikens nattöppna förskola ”Dag och natt”. ”Fantastisk förebild för andra kommuner” var Sommestads kommentar.
  • ”Åh så söt. Va hemtrevligt det känns här!” säger Lena Sommestad om affischen med ”Sov du lilla videung” som satts upp på väggarna för att göra förskolan mer som ett hem.

S-kvinnornas nya ordförande Lena Sommestad lovordar Sandvikens nattöppna förskola.

Nu kräver hon att fler kommuner också ska erbjuda barnomsorg på obekväm tid.

– Den här förskolan är en fantastiskt god förebild för andra kommuner, säger hon efter gårdagens besök hos barnen på ”Natt och dag”.

Annons

I slutet av augusti valdes Lena Sommestad till ny ordförande för S-kvinnorna. Nu åker hon Sverige runt för att träffa lokala S-kvinnoföreningar.

Förutom kvinnors rätt till heltid och delad föräldraförsäkring anser Sommestad att förskola på obekväm tid är en av de viktigaste kvinnofrågorna som tänker driva framöver.

Kvinnorna tvingas säga nej

– Fortfarande är det kvinnorna som anpassar sitt arbete efter barnen. De stannar hemma i högre grad och när det inte finns omsorg på obekväm tid är det kvinnorna som tvingas säga nej till arbete, säger Lena Sommestad och konstaterar att de obekväma arbetstiderna bara ökar inom till exempel den kvinnodominerade vårdbranschen.

Därför var det självklart att hon ville klämma in ett besök på den nattöppna förskolan ”Natt och dag” när hon i går besökte Sandviken för att prata med IF Metall på förmiddagen och sedan föreläsa om socialdemokraternas utmaningar på Folkets Hus på kvällen.

Tillsammans med de lokala S-kvinnorna Marie Frestadius och Lena Erixon fick hon i går en rundtur bland spjälsängar, soffhörnor och badrum fyllda med tandborstar av förskolechefen Sandra Lidén.

Ett föredöme

– Jag tror att det är viktigt att kommunerna kan lära av varandra och Sandviken och ”Natt och dag” är ett föredöme som kan inspirera andra kommuner, säger hon om förskolan som började ta emot övernattande barn redan 1989.

På förskolan går 57 nattbarn som är mellan ett och tolv år gamla. Sandra Lidén berättar att i snitt tio till tolv barn spenderar natten på förskolan och att trycket är oerhört högt.

Lång kö

– Vi har en lång kö på barn som behöver en plats hos oss, så just nu får vi pussla för att få ihop det, säger Sandra Lidén och berättar att det inte längre finns plats för alla barnen att ha en egen säng.

– Att det i en så pass liten stad som Sandviken finns en så stor efterfrågan på nattomsorg visar att det här är en viktig fråga, konstaterar Lena Sommestad.

Mer läsning

Annons