Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lex William ger bättre ungdomsledare

/
  • William Sjöblom blev utslängd ur laget sedan han betett sig illa mot en ledare. Uppmärksamheten kring fallet har lett till att alla ungdomsledare inom gästrikeidrotten nu erbjuds utbildning i hur man hanterar barn med adhd eller med andra särskild behov.
  • Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrotts- och utbildningschef vid Gästriklands Idrottsförbund och Sisu.

Alla ungdomsledare inom gästrikeidrotten får nu specialutbildning i hur man hanterar barn med adhd eller med andra särskilda behov.

– Idrotten är jätteviktig för de här barnen. Därför är det också viktigt att stötta ledarna, säger distrikts-idrottschefen Ann-Gerd Bergdahl.

Annons

Fallet med William Sjöblom i Järbo, elvaåringen som hotades av en lång avstängning från fotbollen, fäste uppmärksamheten på behovet av bättre utbildning för ungdomsledarna i hur man jobbar med grupper där det finns barn med särskilda behov som ibland tar extra stor plats.

– Efter skriverierna om Järbofallet är det många oroliga ledare som hört av sig och sökt stöd, säger Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrotts- och utbildningschef vid Gästriklands Idrottsförbund och Sisu.

Hennes erfarenhet är att det är mycket sällsynt att det går så långt som till att barn med exempelvis adhd blir utestängda från idrotten på grund av det beter sig på ett sätt som ledarna inte kan hantera.

– Men det känns som att det här är en problematik som ökar i samhället. Eftersom idrotten speglar samhället måste vi klara av att bemästra den.

– De här barnen har stort behov av fysisk aktivitet. Idrotten är lite av en frizon för dem. Därför är det också viktigt att ge stöd till våra ideellt arbetande ungdomsledare.

Idrottsförbundet och Sisu hade planerat en utbildning om barn med särskilda behov redan innan Arbetarbladet började skriva om fallet William. Men efter artiklarna togs beslut om en utökad satsning.

Med start i Sandviken 18 februari blir det nu halvdagsutbildningar i alla fyra gästrikekommunerna.

Utbildare blir Måns Lööf, Gävlebo som arbetar inom elevhälsan och som själv är idrottsledare på fritiden.

– Han kan berätta om hur de här barnen fungerar och ge konkreta tips om hur man med enkla metoder får det att fungera i grupper där det ingår barn med särskilda behov.

Mer läsning

Annons