Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lidköpings bandyhall ställer om på ett dygn

/

I Sandviken ställs multiarena mot bandyhall.

I Lidköping spelar man champions league-handboll eller anordnar konsert på onsdagen och har bandymatch med Villa på torsdagen.

– Vi ställer om på mindre än 24 timmar. Det handlar om framförhållning, god planering och duktig personal, säger Glenn Rytterfjell.

Annons

Sedan i tisdags eftermiddag är det bestämt att Göransson Arena är en multiarena och ingen bandyhall. Alla svåra frågor om vad det innebär för bandyn och Saik är skjutna på framtiden.

Som snacket gick efter styrelsemötet handlar det inte bara om att vinna tid för förhandlingar med Saik och övriga föreningar, utan också om att vänta in nya tekniska lösningar som kan snabba på omställningen mellan olika underlag.

I Lidköping finns inte den här konflikten. Där är bandyhallen också multiarena. Villas hemmamatcher utgör bara en fjärdedel av arrangemangen i Sparbanken Lidköping Arena. Andra idrotter, konserter och konferenser/mässor står för övriga tre fjärdedelar med jämn fördelning.

– Vi lägger ut en istäckningsmatta och ovanpå den ett mäss- och sportgolv. Med god framförhållning, bra planering och duktig personal ställer vi om på mindre än 24 timmar. Villa måste ibland flytta ut sina träningar. Men matcherna spelar de inomhus, säger Glenn Rytterfjell i arenaledningen.

Men han konstaterar också att Lidköping i grunden har helt andra förutsättningar än Sandviken. Där finns det inget gåvobrev med specificerade krav att ta hänsyn till och inget arenabolag som enligt ägardirektiv ska bära sina egna kostnader.

Lidköpings kommun byggde själv arenan i partnerskap med ett byggföretag. Tillsammans tog de ansvar för att det blev en funktionell anläggning med exempelvis ett fläktsystem som gör att det omedelbart blir 20 grader varmt när handbollen flyttar in för en kväll fast isen ligger kvar under matta och golv.

Redan från början var det uttalat att det handlade om att bygga en skattefinansierad idrottsplats som även skulle kunna användas för andra evenemang än bandy. Något som hade en avdramatiserande effekt på folkopinionen.

– Det är ingen hemlighet att driften kostar 16 miljoner kronor. Att tillhandahålla idrottsanläggningar är en del av den kommunala servicen, säger Glenn Rytterfjell.

Arenan ägs och sköts av kultur- och fritidsförvaltningen.

– En optimal driftform för oss som gör att vi kan samutnyttja personal från olika anläggningar.

Mer läsning

Annons