Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda säljer sina alpackor – på Blocket

/
  • DISNEYTEMA. Linda Malmström med fölet som föddes nyligen. ”Han ska heta Mowgli, förra årets föl döpte vi till Mimmi och Musse” säger Linda och berättar att det är barnen i familjen som väljer namnen.
  • MUMS. Alpackorna är lättskötta djur som kräver hö, vatten, tillsyn och lite omtanke. De har ett särskilt läte, ett hummande, som kan beskrivas som en blandning av fårens bräkande och hästars gnäggande, fast mycket, mycket lägre.

Har du funderat på att köpa ett sällskapsdjur?
För 40 000 kan du köpa ett alpackasto på Blocket.
– De är jättemysiga, nyfikna, fina och lättskötta, säger Linda Malmström från Åshammar som säljer alpackor på Blocket.

Annons

Blocket har blivit ett paradis för den som letar efter begagnade fynd. En av de största kategorierna är djur och det är förstås flest hundar och katter till salu.

Men Linda i Åshammar säljer ett lite större, lite mer ovanligt och väldigt lurvigt djur, nämligen alpackor.

– Det känns lite vemodigt, säger Linda som har åtta alpackor i hagen hemma på gården i Åshammar.

– Men de är släkt med varandra nu, så jag måste få in lite nytt blod, säger hon och berättar att det är flera intresserade som har ringt på annonsen om alpackor till salu.

Drar till Finland

Kanske får någon av alpackorna flytta tvärs över Bottenhavet då en kvinna från Finland ringt och visat intresse för de ulliga djuren som härstammar från Anderna men nu betar i Lindas hage i Åshammar.

Alpackorna är flockdjur och behöver vara åtminstone två och två, därför vill Linda helst sälja ett par tillsammans.

Nytillskottet Mowgli

Totalt finns det omkring 600 alpackor i hela Sverige och Linda känner till ytterligare en kvinna i Gästrikland (Årsunda) som har ett 20-tal alpackor.

– Det är många som stannar och stirrar på dem när de går förbi vår gård, säger Linda med ett skratt.

– Folk funderar va sjutton de är för djur.

Linda har fem ston och tre hingstar, och nyligen föddes det senaste tillskottet – fölet Mowgli. Alpackorna är ett kameldjur som påminner om lamadjuren – bortsett från spottandet. De kommer ursprungligen från Anderna och Inkafolket började avla alpackorna för dess fina ull.

Lättskötta

Linda som tidigare haft islandshästar, åsnor och en zebroid (korsning mellan zebra och åsna) skaffade alpackor när hon fick barn eftersom de inte är lika tidskrävande som hästar.

– De är otroligt lättskötta. De betar fint och trampar inte sönder marken som hästar, säger Linda om sina åtta alpackor.

– Och de är ju så mysiga. Intelligenta, nyfikna och väldigt snälla, säger Linda.

Mer läsning

Annons