Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala författare på festival

/
  • Uppmärksammad. Anna Jörgensdotter har fått mycket positiv kritik för sin nya roman ”Bergets döttrar” som utspelar sig i Sandviken. På fredag kommer hon till Sandvikens folkbibliotek för att prata om boken och om skrivande i allmänhet.

Den senaste veckan har Sandviken synts överallt, efter utgivningen av Anna Jörgensdotters ”Bergets döttrar”. Samtidigt är det dags för en tredagars festival på biblioteket om just – Sandvikenlitteratur.

– Vi vill främja den litteraturskatt som finns här, säger Maria Markusson på biblioteket.

Annons

”Bergets döttrar” är Anna Jörgensdotters nya roman, som utspelar sig i Sandviken under 30- till 50-talet. Boken kom för knappt två veckor sedan och den har lett till att både tv och rikstäckande tidningar hittat hit och intresserat sig för Sandviken.

– Det har blivit ett väldigt fokus på Sandviken. Jag har ju egentligen inte skrivit en Sandvikenbok utan en skönlitterär bok med människor i fokus, där Sandviken är miljön. Men jag kommer ju härifrån och är intresserad av mina rötter. Var man kommer ifrån och vad man bär med sig är en del av en också, säger Jörgensdotter.

Boken har mött positiv kritik, Jörgensdotter har jämförts med klassiska författare som Leo Tolstoj och på en del håll talas det redan om nomineringar till Augustpriset.

– Det känns skönt att den har fått ett så fint mottagande. Jag har jobbat med den i tre år och det är klart att det känns väldigt bra.

Nu ska Jörgensdotter berätta om boken på hemmaplan för första gången sedan den kom ut. Under den tre dagar långa litteraturfestivalen på Sandvikens folkbibliotek medverkar hon och författaren Carolina Thorell i ett litterärt samtal.

– Vi ska samtala om skrivande och om våra böcker. Jag är alltid nyfiken på drivkrafter, varför man skriver. Det kommer jag att fråga Carolina om.

Litteraturfestivalen börjar på torsdag och Maria Markusson på biblioteket berättar att man länge velat ha en festival om berättande och litteratur.

– Vi vill främja den litteraturskatt som Sandviken är byggt på. Både hylla de författare som är aktiva just nu, se tillbaka på de förebilder som funnits och uppmuntra nya författare.

På torsdagen håller Hans Carstensen en skrivarworkshop med ett 20-tal anmälda. Under fredagen är det så dags för nutiden, genom besök av Bernt-Olov Andersson, Helene Rådberg, Anna Jörgensdotter och Carolina Thorell. På lördagen handlar det sedan om författarna Per Gunnar Evander, Stig Sjödin och Anna Westberg som bland annat presenteras genom uppläsningar, tipspromenad, utställningar och musik.

Mer läsning

Annons