Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsamhetskrav får kritik

Sandviks avkastningskrav är så höga att de riskerar att leda till att lönsamma och värdeskapande investeringar inte genomförs. Det menar börskrönikören Per Lindvall i en analys i Svenska Dagbladet där han hävdar att de höga avkastningskraven i många börsföretag hämmar utvecklingen för både de enskilda företagen och samhället i stort.

Annons

Sandviks mål är att nå en avkastning på 25 procent räknat på det sysselsatta kapitalet.

För att nå dit har koncernledningen satt ökad press på affärsområdet Materials Technology (SMT). Inom ett par år ska SMT kraftigt öka lönsamheten och fördubbla avkastningen.

Målen är inte bara orealistiskt utan ”idiotiskt höga”, hävdar Per Lindvall.

Han menar att framtidssatsningar som till exempel Sandviks hårdmetallverktyg hade städats bort med dagens lönsamhetskrav.

Jan Lissåker, ansvarig för Sandviks kontakter med aktiemarknaden, kommenterar:

– Målen ska säkerställa att vi har en hög ambitionsnivå och kan växa och utvecklas utan att vi tar för stora risker. De syftar också till att göra Sandvik till ett intressant investeringsalternativ.

Han betonar att det finns ”en viss flexibilitet” när det gäller enskilda strategiska beslut och långsiktiga investeringar.

– En bedömning görs från fall till fall för att inte riskera att missa möjligheter som på sikt kan ge oss väldigt bra avkastning, marknadspositioner och tillväxt.

Enligt Jan Lissåker måste Sandvik våga satsa på saker som känns osäkra i början och även våga misslyckas.

– Men för att våga måste man skapa en finansiell stabilitet och därför är det viktigt att ha generellt hög avkastningsnivå.

Tomas Kärnström, arbetstagarrepresentant i Sandviks styrelse, tycker att frågan är komplex.

Han medger att de höga avkastningskraven kan hämma investeringar i nya, osäkra projekt.

– Men det gäller inte investeringar för att lyfta lönsamheten i kärnverksamheten. Där kan målen vara en drivkraft, säger han.

Mer läsning

Annons