Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF: Skotta taken för att undvika ras!

/
  • Den här bilden vill vi inte se igen. Taket till ett hönseri i Ockelbo rasade in på grund av för mycket snö i februari i år. Nu går Lantbrukarnas Riksförbund, LRF och Länsförsäkringar gemensamt ut och informerar lantbrukarna om att skotta tak och underhålla byggnader.

Årets vinter med redan stora snömänger kan bli lika besvärlig som i fjol då många hustak raserades av massorna.
Statistik visar nu att så många som en tredjedel av Länsförsäkringars lantbrukare har nekats ersättning för skador på grund av snön.
Nu uppmanas lantbrukarna att skotta taken i tid.

Annons

Vi är bara i början av vintern och redan har det kommit så mycket snö. Med förra vinterns mängder och problem med rasade tak i nära minne går nu Lantbrukarnas Riksförbund, LRF och Länsförsäkringar ut med information för att det inte ska upprepas. Då rasade ett stort antal tak i Gävleborg och bara Länsförsäkringar fick in 60 anmälda skador.

Men långt ifrån alla får hjälp. Så många som en tredjedel har nekats ersättning.

– Hur långt sträcker sig vårt ansvar och var tar gårdens vid? Det är alltid en avvägning. Men har man skött underhållet av byggnaden dåligt eller inte skottat taket är det lantbrukarens ansvar, menar Olof Östblom, byggnadstekniskt ansvarig på Länsförsäkringar.

Räddningstjänsten ingen hjälp

LRF har haft kontakt med många förtvivlade bönder som råkat ur för skador och haft en jobbig tid. Jan Thorén, ordförande för LRF Gävleborg, är kritisk till att försäkringsbolagen inte betalar ut ersättning vid akuta räddningsinsatser och att Räddningstjänsten inte griper in.

– Att råka ut för ett rasat tak är traumatiskt när det är djur inblandade. Då måste man agera direkt och då måste lantbrukaren kunna räkna med hjälp, anser han.

Vid ett inrasat tak på ett hönseri i Ockelbo i februari gjorde Räddningstjänsten ingenting. De lämnade platsen och Länsförsäkringar grep då in och såg till att taket skottades av. Efter det kunde man gå in och då var 2 000 höns redan döda. Jan Thorén säger att räddningstjänsterna i Hälsingland och Gästrikland agerar olika och nu har de bett om ett möte för att klara ut vad som egentligen är brandmännens ansvar.

– Det är svårt att själv ta beslut om vad man törs göra. Att be grannar och vänner om hjälp när ett tak rasat in innebär att man utsätter dessa människor för fara. Det ansvaret borde inte ligga på djurägaren, menar LRF:s ombudsman Lotta Zetterlund.

LRF är också kritiska till att en lantbrukare aldrig vet vad försäkringen täcker förrän efter att skadan har skett.

Stötta upp taket

Det viktigaste budskapet till lantbrukare för att undvika rasade tak är att skotta dem, stötta upp tak med stöttor, så långt det går ta reda på vad konstruktionen håller för och vid nybygge är det viktigt att anlita en kunnig byggnadskonstruktör så att taket klarar de snömängder man räknar med i respektive snözon.

Mer läsning

Annons