Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad myggbekämpning i Österfärnebo

Helgens myggbekämpning i de högprioriterade områdena i Österfärnebo-Gysinge blev lyckad.
– Vi kan nu räkna med att myggmängden fortsätter minska i stället för att öka igen, säger myggforskaren Martina Schäfer.

Annons

Sedan Dalälven under de senaste veckorna fortsatt att stiga, valde de ansvariga för myggprojektet att genomföra en ny bekämpning med det biologiska bekämpningsmedlet BTI för att mildra sensommarens myggplåga för invånarna i regionen.

Under lördagen och söndagen spreds bekämpningsmedlet ut över de mest prioriterade områdena med de största larvmängderna, sammanlagt 858 hektar, runt Österfärnebo, Gysinge och Tärnsjö.

– Allt har gått som planerat och vi räknar med att bli klar med insatsen i dag, sade Martina Schäfer på söndagseftermiddagen.

Helgens myggbekämpning är sommarens tredje i myggbältet runt Nedre Dalälven. Helt myggfritt kommer det inte att bli heller efter den här insatsen.

– Myggen som finns i luften, de finns ju kvar där, konstaterar Martina Schäfer.

Genom att döda mygglarver i de mest översvämningsdrabbade områdena kan man inom myggprojektet nu i alla fall förhindra att myggterrorn förvärras under sensommaren och början av hösten.

– Den minskning av myggförekomsten som redan inletts kommer nu att fortsätta i stället för att det skulle ha vänt och i stället blivit en ökning. Men myggfritt kommer det naturligtvis inte att bli.

Mer läsning

Annons