Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lyft” för arbetslösa

/
  • Kör Gräsklippare. Svenne Olsson har haft praktik genom projektet Lyft i ungefär en månad och än så länge trivs han toppenbra. ”Jag kan ju köra truck men en sån här stor gräsklippare är ju nytt”, säger han och konstaterar att han har fått ytterligare referenser att skriva i sitt CV.

Med hjälp av regeringens aktiveringsinsats Lyft har 61 arbetslösa Sandvikenbor fått en praktikplats under sommaren.

Trots att praktikplatsen i regel inte leder till ett jobb är Svenne Olsson jättenöjd med sitt arbete på Norra IP.

– Det är oerhört viktigt för mig att få träffa folk, göra något meningsfullt och så får jag ju referenser till framtiden, konstaterar han.

Annons

Svenne Olsson som har varit arbetslös nästan tre år har under den senaste månaden jobbat med att hålla snyggt på Norra IP, klippa fotbollsplanen och se till så att parker runt om i Sandviken är städade.

– Jag ser det som en chans att få social kompetens och göra något meningsfullt i stället för att gå hemma, säger Svenne och konstaterar att han vet att praktikplatserna allt som oftast inte leder till fortsatt arbete.

Betalas med a-kassa

En praktikplats genom Lyft innebär åtta timmars jobb, fyra dagar i veckan. Fredagarna ägnar de åt jobbsökaraktiviteter som jobbchansen och eventuella arbetsintervjuer. Ersättningen är densamma som a-kassa och aktivitetsstöd.

Lönar sig att jobba

– Många tycker att de lika gärna kan gå hemma då, men jag tror att det lönar sig att jobba, även om det är en praktikplats och man inte får mer i plånboken, säger Svenne övertygat.

Mer läsning

Annons