Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maj-Britt först på plats i ny boendeform

/
  • Snart 90-åriga Maj-Britt Andersson är alldeles för pigg och frisk för bo att på äldreboende. I stället har hon flyttat in på Sandvikens första så kallade trygghetsboende för äldre personer som klarar sig bra själv med begränsad hjälp.
  • Ett tidigare kontorshus på Tallbacksvägen i Norrsätra har gjorts om till Sandvikens första trygghetsboende för äldre personer. Det finns 15 lägenheter i huset som är ihopbyggt med Tallens äldreboende.

Maj-Britt Andersson var en trygg och nöjd första inflyttare i nya trygghetsboendet i Norrsätra.
– Så här fint har jag aldrig haft det förut, sade 89-åringen belåtet sedan hon med hjälp av barn och barnbarn snabbt fått alla prylar på plats.

Annons

Trygghetsboende är ett nytt begrepp som nu lanseras i Sandviken. Det är en bostadsform för äldre personer som är för friska för att bo i äldreboende men som ändå har behov av en extra trygg bostadsform med specialanpassade lägenheter och tillgång till service, sällskap och hjälp på nära håll.

Ett före detta kontorshus i Norrsätra – ihopbyggt med Tallens äldreboende – har gjorts om till kommunens första trygghetsboende med 15 tvårumslägenheter i varierande storlek. De första hyresgästerna började flytta in i lördags.

– En boendeform som det kommer att finnas så stort behov av i framtiden, tror Patrik Skoglund, Sandvikenhus vd.

Lägenheterna på Tallbacksvägen 39 har alla öppna planlösningar och extra stora badrum. Det finns inga trösklar i lägenheterna och de moderna spishällarna är för tydlighetens skull bortbytta mot vanliga spisplattor.

Med hiss kan hyresgästerna ta sig ned till Tallens entrévåning där det finns matsal, samlingslokaler och terapi. Inom huset har också hemtjänsten i Norrsätra sin bas.

– Vi har ingen exakt åldersgräns för de personer som vi vänder oss till. Men vi tänker oss att de som ska bo här är plus 75-åringar med behov av hög tillgänglighet och viss hjälp från hemtjänsten utan att de för den skull är beroende av särskilt boende, säger Patrik Skoglund.

Först på plats var snart 90-åriga Maj-Britt Andersson. Med hjälp av sina anhöriga började hon flytta från fyrarummaren på Grundbogatan i lördags och redan i går han hon skapat sig ett nytt, trivsamt hem med alla möbler, tavlor och lampor på plats.

– Jag är väldigt nöjd. Ett så här fint ställe har jag aldrig flyttat till tidigare, säger den snart 90-åriga kvinnan som med lite stöd av barn och barnbarn klarar sig bra på egen hand.

Tips om nya trygghetsboendet fick hon av barbarnet Jenny Häresten som själv jobbar på Tallen.

– Farmor är alldeles för pigg för äldreboende. Det här är ett tryggt alternativ. Och så kan ju jag titta in efter jobbet, säger hon.

Tio av de 15 lägenheterna är redan uthyrda. Resterande fem har erbjudits till personer som ännu inte bestämt sig.

Annons