Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktig kvinna in i styrelsen – tror på Sandviks nya väg

/

Hon tror på Sandviks nya inriktning.
– Jag stöttar den väg som man slagit in på. Jag tror att Björn Rosengrens tankar kring decentralisering närmare kund och marknad är helt riktig, säger Helena Stjernholm som valdes in som ny ledamot i Sandviks styrelse på torsdagens årsstämma.

Annons

Helena Stjernholm, 45 år, är en makthavare av rang. För några månader sedan klev hon in som vd i investmentbolaget Industrivärden, Sandviks huvudägare.

På årsstämman var hon med och representerade 148 584 257 aktier, drygt 11 procent av aktierna i Sandvik.

– Jag kan ju inte göra utfästelser som gäller för alltid. Men vi har inga andra planer än att fortsätta vara en stor ägare i Sandvik, säger hon.

Hon tog över som vd i Industrivärden efter fjolårets turbulens och maktskifte som bland annat innebar att Anders Nyrén fick kliva av, både som Industrivärdens vd och Sandviks styrelseordförande. En ny inriktning stakades ut, bland annat för Sandviks del.

Läs också: Nye vd:ns klara besked på Sandvikstämman.

Hur vill ni att Sandvik ska utvecklas?

– Jag har varit på ett styrelsemöte hittills. Så det får jag nog återkomma till.

Vad är din roll i styrelsen, förutom att du representerar huvudägaren?

– Jag är ingen branschspecialist men en generalist och har jobbat väldigt mycket med framför allt strategi och företagsutveckling, även i industriföretag. Det är främst inom dessa områden jag hoppas kunna bidra i de diskussioner och vägval man har framför sig.

I Industrivärdens senaste delårsrapport skriver hon om innehavet i Sandvik att det tuffa läget på marknaden med svag efterfrågan "ställer större krav på produktivitetsförbättringar än normalt för bibehållen konkurrenskraft".

När Helena Stjernholm kliver in i styrelsen så kliver en annan kvinna, Hanne de Mora, ut. Så andelen kvinnor blir oförändrad – två av åtta ledamöter vilket är lägre andel än snittet för börsbolagen.

Vad tycker du om könsfördelningen?

– Det kan finnas mer att jobba på där, säger Helena Stjernholm och konstaterar att det är en uppgift för valberedningen som leds av Fredrik Lundberg, styrelseordförande och storägare i Industrivärden.

Vilken riktning ska börsbolagen gå när det gäller könsfördelningen?

– Jag tycker det är viktigt med mångfald. Där är kön en av parametrarna. Sen finns flera andra aspekter. Jag tror att man fattar bättre beslut när man har olika infallsvinklar så inte alla är stöpta i samma form.

Kvotering, vad tycker du om det?

– Det är jag inte för, säger Helena Stjernholm.

Helena Stjernholm är civilekonom och jobbade tidigare (sedan 1998) i riskkapitalbolaget IK Investment Partners. Hon sitter också i styrelserna för Volvo och Eriksson. Hon äger inga egna Sandvikaktier.

Läs också: Direktrapporten från Sandvikstämman.

Mer läsning

Annons