Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många återbud till myggmöte

Nu bjuder ortsborna i Österfärnebo in miljöministern och flera andra tunga beslutsfattare till ett myggmöte på torsdag kväll. Men många kommer inte.

Annons

Men Andreas Carlgren (C) kommer inte och även folkhälsoministern och landshövdingen har tackat nej.

– Det är jättesorgligt, vi blir inte tagna på allvar, säger Maria Brook som är en av initiativtagarna till torsdagkvällens träff.

Utöver politiker både på lokalnivå och på riksplanet är även personal från de olika myndigheter som kan ha inflytande i frågan om myggbekämpning inbjudna.

– Jag kan tycka att i alla fall våra lokala riksdagspolitiker skulle engagera sig och komma, säger Maria Brook.

Hittills har dock bara kristdemokraternas riksdagspolitiker, Mikael Oscarsson, från Uppsala tackat ja till att komma. Det var också han som redan tidigare engagerat sig i myggfrågan. I våras skrev han en interpellation till miljöminister Andreas Carlgren där han ville ha svar på om staten även i fortsättningen kommer bidra med pengar till myggbekämpning i området.

Hälsominister Maria Larsson hälsar via en tjänsteman på socialdepartementet att hon inte kan medverka eller ens engagera sig i frågan, eftersom den ligger på miljöministerns bord.

– Men jag anser att så dåligt som vi må så har det även blivit en folkhälsofråga, säger Maria Brook.

Krismötet hålls i lokalen "Gåvan" som ligger i centrala Österfärnebo. Där kommer bland annat myggforskare Jan Lundström att berätta om varför det är så mycket mygg, trots en mycket lyckad bekämpning i juni.

Mer läsning

Annons