Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många förlorare i äldreomsorgen

/
  • INGA MARGINALER. Sandra Söderholm och Rosie Brohagen jobbar på Karl Johan-gårdarna, en av de arbetsplatser inom äldreomsorgen som nu får det sämre för att andra ska få det lite bättre. ”Vi lever på marginalen”, menar de.

Elva arbetsplatser inom äldreomsorgen får det nu sämre för att elva andra arbetsplatser ska få det lite bättre.
– Det finns det inga marginaler för. Alla har det jobbigt. Det här får direkt konsekvenser för de gamla, säger anställda på Karl Johan-gårdarna, en av förlorarna vid personalomflyttningen.

Annons

Sandvikens kommun har beslutat förstärka de mest utsatta arbetsplatserna inom äldreomsorgen utan att skjuta till mer pengar och anställa fler människor.

I stället ska nu de minst fattiga ge till dem som bara är fattiga, som det uttryckts från fackorganisationen Kommunals sida.

– När det inte går att fylla på med nya tjänster får vi fördela gracerna så att alla enheter kan klara sina arbetsuppgifter, säger samordnaren Maria Lindkvist.

Inga marginaler

 

Oron är nu stor ute på de arbetsplatser som blir av med folk fast de redan i dag har det kämpigt.

– Vi får mindre personal men exakt samma arbetsuppgifter. Det finns det inga marginaler för, säger Rosie Brohagen på Karl Johan-gårdarnas boendesida.

Sedan i måndags är det vissa eftermiddagar och kvällar tre personer som ska göra samma arbete som fyra personer tidigare gjort på två av våningarna.

Resultatet blir mer spring mellan våningsplanen för personalen, fler nya ansikten att lära känna för de boende, längre vänte- tider för toalettbesök, senare läggningar med mera.

– Jag tycker synd om de gamla. Det är de som drabbas, säger Jessica Östlund.

Måste jobba mer

 

För de anställda innebär nedskärningen att de får vara beredd att jobba oftare än varannan helg eller delade turer, alltså förmiddags- och kvällsskift med ledighet mitt på dagen. Annars går det inte att få ihop ett schema.

– Då tappar vi mycket av värdet i privatlivet. Många funderar på att lämna yrket. Jag har själv tänkt i sådana banor, säger Sandra Söderholm.

De tre undersköterskorna betonar att de inte missunnar några arbetsplatser att få det lite bättre. Men de anser inte att de borde ske på bekostnad av att andra som också har det tungt nu får det ännu sämre.

– Jag har svårt att förstå hur de värderar arbetstyngden hos de människor vi jobbar med och får fram sina siffror. Oss är det i alla fall ingen som frågat, säger Sandra Söderholm.

Ingenting är heligt

 

Vid ett informationsmöte om det ekonomiska läget var budskapet från Torbjörn Rönnkvist, äldreomsorgsnämndens ordförande, att budgeten måste hållas och att ingenting längre är heligt.

– Nästa obligatoriska kurs borde handla om stresshantering, tycker Rosie Brohagen.

Mer läsning

Annons