Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mardrömmen är över och familjen mår bra

Sandvikenföräldrarna Jennie och Thomas har haft ett mardrömsår. De blev oskyldigt anklagade för sexuella övergrepp och deras båda döttrar togs ifrån dem.

– Det känns overkligt att allt kan hända samtidigt, säger Thomas.

Annons

I september förra året fick Thomas ett samtal från socialtjänsten i Sandviken. Det var så allting började.

Jennie och Thomas fick veta att deras båda döttrar omhändertagits och placerats i familjehem. Thomas häktades för sexuella övergrepp och Jennie misstänktes för medhjälp. Båda friades senare i Gävle tingsrätt.

Men trots den friande domen ville inte socialtjänsten låta barnen komma hem till sina föräldrar. Först 24 november, efter en dom i Förvaltningsrätten, fick Jennie och Thomas hämta hem sina barn.

Men mardrömmen var inte slut. Åklagaren valde att åtala Jennie på nytt, sedan man hittat en filmsnutt där döttrarna leker nakna under familjens semesterresa. Gävle tingsrätt ogillade även detta åtal.

14 september i år friade hovrätten Jennie och Thomas helt från alla misstankar.

I veckan uppmärksammades myndigheternas behandling av dem stort i SVT:s ”Uppdrag Granskning”.

– Det känns väldigt bra och positivt. Vi har velat få upprättelse och att rätt bild ska komma fram. Samtidigt vill vi utkräva ansvar, men ingen makthavare har bett om ursäkt, säger Thomas.

Han och Jennie tycker att det absolut jobbigaste av allt som har inträffat var när barnen omhändertogs i mer än två månader.

– Den tiden går inte att beskriva i ord.

Hur mår ni i dag?

– Bra efter omständigheterna. Våra närmaste släktingar och vänner har hjälpt oss tillbaka. Våra flickor mår också bra och leker med sina kompisar som vanligt.

Hur vill ni få upprättelse?

– En del är att det nu kommer fram vad som egentligen har hänt. Men det är viktigt att gå vidare i livet och inte fastna och bli bitter, säger Thomas.

Paret ska också med hjälp av sina advokater sätta igång en process för att kräva skadestånd.

Mer läsning

Annons