Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria – frisk eller sjuk?

/
  • TUFFARE. För frisk för sjukersättning, för sjuk för att jobba. Maria är en av dem som drabbas av de hårdare  sjukreglerna. Om några veckor fyller hon 30. Då kan hon inte längre få aktivitetsersättning. Sjukersättning är inte heller något alternativ – då ska man ha en sjukdom som består för all överskådlig framtid. Som sådan klassas inte den  personlighetsstörning som Maria lider av. Nu är hon i stället tvungen att söka heltidsjobb.Foto: Lynda Lundin

Maria har en borderlinediagnos. Hennes psykiska besvär har gjort det svårt för henne att ens arbetsträna.
Om någon vecka fyller hon 30. Nu har hon fått besked att hon från sin födelsedag väntas stå 100 procent till arbetsmarknadens förfogande.
– Tala om att få en 30-årskris, säger Maria uppgivet.

Annons

Vi har bestämt att vi ska träffas på Arbetarbladets redaktion i Sandviken. Maria kommer en halvtimme före utsatt tid. Hon är lite nervös, men ger ett verbalt och intelligent intryck.

– Jag har inget fel på huvudet på det sättet, säger hon med ett svagt leende.

Maria lider av en borderline-personlighetsstörning. I hennes fall betyder det att hon mycket lätt blir stressad, har svårt att sätta gränser, får ångest och skadar sig själv.

Tidigare hade Maria ett helt normalt jobb att gå till. Men för några år sedan började hon må allt sämre. Hon skar sig och blev inlagd på en psykiatriavdelning. I samband med det fick hon sin diagnos.

Arbetsförmedlingen och försäkringskassan har tillsammans arbetat för att få tillbaka Maria ut i arbetslivet. Hon har fått gå kurser där målet har varit att komma ut i arbetsträning. Som mest har hon arbetstränat tolv timmar i veckan.

– Jag är jättetacksam för det. Det har varit värdefullt även om det varit tufft. Men alla inblandade parter, inklusive jag själv, tror att jag behöver mer arbetsträning innan jag klarar av ett riktigt jobb, säger Maria.

Så verkar det dock inte bli.

I april fyller Maria 30 år och då blir hon av med den aktivitetsersättning hon haft när hon arbetstränat. Det fick hon reda på för bara ett par veckor sedan.

Från och med födelsedagen skulle alternativet kunna vara sjukersättning, men det har hon fått höra att hon inte platsar för. Sjukersättningen kan, enligt de nya hårdare reglerna som trädde i kraft i juli i fjol, bara den få som har en sjukdom som är för all överskådlig framtid.

– Försäkringskassan säger att jag är för frisk för sjukersättning. Och jag håller helt med om det. Jag hade blivit arg om de sagt annat. Jag vill inte bli utdömd vid 30 års ålder. Jag vill tro att jag i rätt miljö visst har förmåga att jobba, i alla fall deltid, säger Maria.

I stället måste Maria skriva in sig som jobbsökande på arbetsförmedlingen – och då ska hon i princip kunna ta ett heltidsjobb.

– Jag vet inte om jag klarar det. Det känns verkligen inte så. Eller visst, jag skulle ju kunna ta något, vad som helst, och köra på så länge det går. Men då kommer det, jag, att braka så småningom.

Varken hennes läkare eller handläggarna på arbetsförmedlingen och försäkringskassan tror egentligen heller att hon klarar av att jobba heltid. Beskedet är dock att man måste följa sjukreglerna.

– Men det är reglerna som är sjuka. De är så svart-vita och funkar inte i praktiken. Det är synd om dem på försäkringskassan som måste tillämpa dem och sen få skit för det, säger Maria.

Hon tillägger att det verkligen inte handlar om att hon inte vill jobba.

– Herregud, det är min högsta önskan att vara ”normal” och ha ett jobb att gå till med arbetskamrater och julbord och allt som hör till. Det kan verka futtigt, men det är sånt jag längtar efter.

Hennes egen ”drömlösning” vore att få sjukersättning på deltid och arbeta deltid, så mycket eller litet som hon klarar av.

– Jag vill hellre klara av ett halvtidsjobb ordentligt än ett heltidsjobb halvdant.

Maria heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons