Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matglada kvinnor ger ut egen kokbok

/
  • Inger Olsson Åström håller upp Storvikskokboken där ortsbor har bidragit med sina favoritrecept. Camilla Hedberg, Maritta Fridolfsson, Barbro Andersson, Heidi Heimerlöv, Harriet Österbom och Lena Nordkvist är också engagerade i projektet.

Snart får Storviksborna sin alldeles egna kokbok. Flera ortsbor har bidragit med 20 recept till vardag och fest. Bakom initiativet står personalen på biblioteket. – En jätterolig idé, tycker Lena Nordkvist som delat med sig av sin familjs speciella födelsedagstårta.

Annons

Idén till kokboken väcktes av bibliotekarien Heidi Heimerlöv som hade lagt märke till det stora engagemang och kulturhistoriska intresse som finns bland låntagarna i Storvik. Hon bjöd in till boklunch för att introducera sina tankar och fick napp. Ett 30-tal recept har lämnats in till kokboken och 20 av dem har valts ut.

– En del var snarlika så vi satte gränsen där, berättar Heidi Heimerlöv.

Kokboken innehåller allt från bröd och sallader till soppa, varmrätter och desserter. Rätterna är inte specifika för Storvik utan deltagarna har bjudit på sina favoritrecept.

Barbro Andersson har valt en paj som hon brukar göra till högtider, ”Kalla pajen för heta dagar”.

– Den är enkel men god och kan göras i förväg eftersom den är kall, berättar hon.

Harriet Österbom har också satsat på det enkla och bidragit med två vegetariska recept, bland annat linssoppa.

– Inget krångel, det är min melodi, förklarar hon.

Inger Olsson Åström valde ut en sallad med bulgur och kräftstjärtar som hon komponerat helt själv medan Lena Nordkvist tog med flera recept, däribland mandeltårtan som var självskriven på födelsedagarna hos hennes ursprungsfamilj.

– Den har funnits med i hela mitt liv.

Än så länge har bara ett provexemplar av Storvikskokboken kommit från tryckeriet. Först till hösten släpps den med ett releaseparty där besökarna troligtvis ska få provsmaka de olika recepten.

– Hoppas den säljer bra så att vi inte behöver köpa alla själva, skrattar Barbro Andersson innan alla inblandade enas om att den borde gå bra.

– Det är en jättebra present att ge bort.

Och de har redan idén färdig till nästa kokbok – en samling med äldre recept från trakten. Ärtklubb, ölsupa och risgrynsgröt med knaperstekt fläsk är rätter som nämns under samtalet.

För alla de fina illustrationerna i kokboken står elever på Hedängsskolan. Den ska tryckas upp i 100 exemplar genom ett bidrag på 5 000 kronor från Göranssonska stiftelsen.

Mer läsning

Annons