Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med barn hemma fick hon inte lära sig svenska

/
  • DISKRIMINERad. Ishrak Marijs man, Nazar Manhal fick inbjudan till undervisning i svenska för invandrare när de kom till Sandviken, men inte Ishrak. Hon fick veta att anledningen var att de hade ett litet barn och att det inte fanns någen plats inom barnomsorgen.
  • Ishrak Marij.

Ishrak Marij fick ingen inbjudan till SFI. Anledning: Hon är kvinna och hade ett litet barn när hon kom till Sandviken. Först efter flera månader fick hon barnomsorg och kunde börja studera, men den sena starten gör att hon inte kan få prestationsbonus som hennes medstudenter har rätt till, trots att hon avklarat sina svenskstudier på samma tid. Rektorn Agneta Winblad känner igen problematiken och hon önskar att det fanns ett särskilt regelverk för kvinnor med barn.

Annons

Det var i slutet på 2009 som Ishrak Marij och hennes man kom till Sverige. De hade då varit fem år i Jordanien, på flykt från hemlandet Irak. Efter att ha anlänt till Sandviken var de båda ivriga att få studera svenska, men bara mannen, Nazar Manhal, fick inbjudan från SFI. Något Ishrak Marij ifrågasatte.

– Jag fick till svar att jag hade ett litet barn och kommunen kunde inte erbjuda någon barnomsorg, berättar hon.

Ivrig att börja studera

Först efter flera månader kunde hennes 3,5-åring börja på förskola. Ishrak Marij är utbildad ingenjör i hemlandet och kände sig ivrig att börja studera, med målet att till slut kunna översätta sin utbildning och få ett jobb inom sin examen här i Sverige. Men hon fick vänta ytterligare några månader på en ledig plats på svenska för invandrare, SFI.

– Det betydde jättemycket att väl få börja läsa svenska, det är också ett sätt att komma in i vardagen, säger Ishrak Marij.

Sen start kostade bonus

Hon klarade av alla SFI:s fyra nivåer på ett år, en prestation som enligt Skolverkets regler ger en bonus på 12 000 kronor. Syftet med pengabidraget är att motivera invandrare att snabbt lära sig svenska. Men någon bonus är det inte tal om för Ishrak Marij. Villkoret är att studenten ska klara studierna 15 månader efter ankomsten till Sverige och hon avslutade sina studier 18 månader efter att hon kom hit. Än en gång är det den sena studiestarten som ställer till det.

– Jag känner mig förolämpad, motarbetad och diskriminerad, säger Ishrak Marij.

Behövs andra regler

Agneta Winblad är rektor för SFI-undervisningen i Sandviken. Hon hänvisar till Skolverkets regler som inte tillåter några undantag, men passar samtidigt på att uttrycka sin kritik mot att regelverket är så stelbent.

– Det finns många kvinnor som är i hennes situation. Jag tycker ofta det är olika komplikationer för kvinnor, just för att de får ta hand om barnen och jag skulle önska och tycker det vore rimligt med andra regler för kvinnor med barn.

Får inget gehör

Hon sitter också med i en remissgrupp som ska hjälpa till att utforma nya tidsbegränsningar för SFI-utbildningen. Regeringen vill bland annat att svenskundervisningen ska ha påbörjats senast ett år efter ankomst till Sverige och ska ha avslutats efter två år.

– Jag har tillsammans med ett 15-tal andra skrivit ihop en särskild skrivelse om att det borde finnas undantag, bland annat för kvinnor och barn, men än så länge har vi inte fått något gehör för det, säger Agneta Winblad.

Mer läsning

Annons