Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medlet BTI ofarligt för folk

Snart kan BTI bli godkänt av Kemikalieinspektionen. Enligt en EU-rapport visar myggbekämpningsmedlet inte på några skador på människor eller djur. Nästa höst väntas EU därmed ge klartecken för medlet.
Det innebär att det kommer att gå lättare att få bespruta myggen vid Nedre Dalälven – ett drömbesked för de myggplågade ortsborna.

Annons

Framtidens myggbekämpning kan vara löst inom ett drygt år.

Europeiska unionens översynsprogram för biocider har nu kommit med en riskbedömningsrapport.

I den slår man fast att bekämpningsmedlet BTI, som används vid besprutningen vid Nedre Dalälven, inte ger några effekter på människor eller andra djur än mygg.

– Nästa höst tar EU med största sannolikhet därför beslut om att godkänna det verksamma ämnet, säger Leif Holmberg, politiskt sakkunnig på miljödepartementet.

Det i sin tur underlättar Kemikalieinspektionens arbete med att godkänna produkten, konstaterar han. Det håller Johan Helgesson, toxikolog på Kemikalieinspektionen (Kemi), med om.

– I dag är BTI ett icke godkänt medel och vill man använda det krävs dispens från oss. Den biten kommer vi att slippa i framtiden, säger han.

Ett godkännande av EU och Kemi betyder dock inte att BTI får spridas helt fritt av vem som helst.

– Det blir fortfarande inte godkänt för allmänheten att använda BTI, utan det ska krävas expertkunskap och regler kring det, säger Johan Helgesson.

Österfärnebo- och Gysingeborna kommer alltså inte själva att få hälla ut bekämpningsmedel i sina rabatter, om de nu skulle vilja det, tillägger han.

Att BTI godkänns innebär heller inte automatiskt att det får användas i de så kallade skyddade Natura 2000-områdena, där bland annat Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge naturreservat ingår.

– Där måste ju medlet spridas med helikopter och när det gäller flygbekämpning krävs alltid dispens oavsett vilket medel man använder, säger Johan Helgesson.

Han tillägger dock att det naturligtvis kommer att vara en fördel att medlet blivit godkänt när beslut om dispens tas.

Ett godkännande medför också att det i framtiden inte behöver bli så många turer med beslut och yttranden från olika myndigheter, som det till exempel blev i år.

Detta innebär snabbare myggbekämpning.

– Något regeringsärende ska myggbesprutningen inte behöva bli igen.

Kemi hoppas även på vägledning av Miljödomstolens kommande beslut när det gäller Naturvårdsverkets överklagande av årets besprutningar.

Redan i dag arbetar Kemi med en svensk registrering, ett godkännande, av den BTI-produkt som används vid besprutning vid Nedre Dalälven, Vectobac

Annons