Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mekkabs ägare beredd att avbryta hela affären

/
  • Mekkabs ägare Mats Mattsson är beredd att avbryta affären med Sandviken Energi efter beslutet i SSAB.

I Sandviken Energis styrelse var alla partier överens om att köpa företaget Mekkab. När frågan fördes vidare till moderbolaget SSAB sade fyra partier nej.

Mekkabs ägare Mats Mattsson kallar nu den politiska hanteringen för ”underlig”.

– Om de inte tycker att det här är en bra grej, är det inte intressant för mig att gå vidare. Det finns andra kommuner som vi kan jobba ihop med, säger han.

Annons

I ett halvår har man inom Sandviken Energi förberett köpet av konsultföretaget Mekkab, ett strategiskt förvärv som skulle innebära att energibolaget får en ledande position i Sverige när det gäller energihushållning och inomhusklimat.

Sandviken Energis egen styrelse, med representanter för bland annat Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna, sade enhälligt ja till affären.

Överraskande nej

När köpet i onsdags skulle godkännas av moderbolaget SSAB blev det, som Arbetarbladet berättat, ett överraskande nej.

C, M och KD gick då emot affären tillsammans med Folkpartiet, som inte var representerade i energibolagets styrelse.

Mats Mattsson, själv fritidspolitiker för Centern, säger att han som företagare tycker att det är en olycklig och underlig hantering som ger invånarna anledning att fundera över om det inte förs någon dialog inom de borgerliga partierna.

Marknad med potential

– Jag tyckte det skulle bli kul att få utveckla våra tjänster ihop med energibolaget och Sandvikens kommun. Det här är en marknad med en enorm potential där vi tillsammans har förutsättning att bli ledande i landet. Därför känns det tråkigt att det skulle bli så här. Är inte Sandviken intresserade, finns det andra kommuner som vill jobba ihop med oss.

Leif Karlsson, Centerns man i SSAB:s styrelse, vill inte berätta för Arbetarbladet hur han resonerade när han röstade nej till affären.

Ägarfråga

– De diskussioner vi för i styrelsen stannar där. Sedan får ordföranden sköta allt snack med media.

Köpet av Mekkab ska nu behandlas som en ägarfråga även i kommunstyrelsen och fullmäktige. Där är det troligt att Centern tänker om på nytt och röstar ja.

– Tills Leif Karlsson övertygat mig om att jag resonerar fel tycker jag att det här är en affär som stärker Sandviken Energis ställning, säger kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson.

Pratar ni inte med varandra inom partiet?

– I det här ärendet kunde den interna dialogen ha varit bättre.

Mer läsning

Annons