Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men till Sandviken ska det gå lite saktare

110 kilometer i timmen gäller även framöver på E 4 mellan Gävle och Söderhamn, trots att 100 nu blir ny standardhastighet för mitträckesvägar. På riks 80 väster om Sandviken kan det komma sänkningar, men det är inte beslutat.

Annons

Med de nya hastighetsgränserna blir 110 och 120 det normala för motorväg, 100 för mitträckesväg och 80 ska i princip vara maxgräns för vägar med möten.

Kritiska svar

Men Vägverket har fått många kritiska remissvar som vill behålla 110 på mitträckesvägar och åtminstone 90 på en del vanliga vägar, inte minst av regionalpolitiska skäl.

– I det förslag som var ute på remiss skulle vi sänka E 4 norr om Gävle från 110 till 100 kilometer i timmen. Men sen har vi gjort en översyn och bestämt oss för att inte sänka. Vägen har bra standard och det är relativt lite trafik, säger Lars Ljungberg på Vägverket.

Christoffer von Bothmer, chefskonsulent på NTF Gävleborg, är kritisk mot undantaget.

– Det blir inte så pedagogiskt för bilisten och de säger ju att de vill ha självförklarande vägar där man i princip ska förstå vilken hastighet som gäller.

I övrigt är ändringarna bra, säger han.

Vägverket ska nu gå igenom ytterligare 750 mil riksvägar, och man räknar med att ungefär 200 mil kommer att få ny hastighet under nästa år. Riksväg 80, väg 272 och flera halvstora vägar ska ses över.

Mellan Gävle och Sandviken förblir riks 80 troligen 110-väg.

Men sträckorna med mitträcke väster om Sandviken kan komma att sänkas från 110 till 100 och sträckor utan mitträcke kan komma att sänkas från 90 till 80.Hanna Lundquist

Mer läsning

Annons