Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mera kärlek är receptet

/
  • MERA SJÄLVKÄNSLA. ”Alla måste få känna sig duktiga på något”, sa debattören och förra fängelsedirektören Ann-Britt Grünewald om vad som bör göras för att förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet.

För att bekämpa fattigdom och utslagning är det viktigt att bygga upp barns och ungdomars självkänsla i skolan. Alla måste få känna sig duktiga på något.

Ann-Britt Grünewald, känd debattör och före detta fängelsedirektör, föreläste om brottslighetens orsaker i Sandviken och Gävle på måndagen.

Annons

På Plangården i Sandviken samlade hon närmare 100 personer på eftermiddagen.

Hon pekade på biologiska orsaker, psykiskt arv, miljö och uppväxt, diskriminering, sjukdomar, riskerna för upptäckt, skolan och det hon beskrev som ”existensen”.

Hon refererade till före detta biskopen Caroline Krook och radade upp tre avgörande existentiella frågor: Duger jag? Är jag älskad? Finns det mening med mitt liv?

Hon betonade vikten av att tidigt bygga upp självkänslan och lyfte fram skolans betydelse för att reparera bristen på kärlek i barndomen. Den som aldrig fått kärlek blir en ”skamperson”, menade hon.

– Det är en bra prognos när en brottsling tar till sig sin egen skuld. Men om man inte känner människovärde har man ingen motivation, sa Ann-Britt Grünewald.

”Vad kan vi göra för att inte ungdomar och barn ska drabbas?”, frågade en av åhörarna.

– Barnavårdscentralen är jätteviktig, så att man tidigt ser barnets behov och sätter in stödinsatser. Alla ska gå på dagis. Där ser personalen om ungar mår bra eller inte, sa Grünewald.

Hon framhöll också att polis, socialtjänst och skola måste samarbeta för att förebygga att ungdomar hamnar i brottslighet.

– Polisen ska se till att de som begår brott åker fast. Men ofta sker det inte tillräckligt fort, sa hon som svar på en fråga från Arbetarbladets reporter.

Mer läsning

Annons