Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metallarbetare i Sandviken har fått vänta på lönehöjningar

Metallarbetarna på Sandvik Mining and Construction (SMC) får fortsätta vänta på nytt lönesystem. De får också vänta på fjolårets lönehöjning

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat att facket ville ha ett fungerande lönesystem innan lönehöjningarna betalades ut – med sikte på bättre utfall.

Men till sist fick man nöja sig med det centrala avtalets påslag: 212 kronor i månaden från 1 juni i fjol och 547 kronor från 1 juni i år.

Lars Karlsson, ordförande i IF Metalls fackklubb, är frustrerad.

– Tråkigt. SMC tjänar ju så mycket pengar och har ändå inte en krona extra att lägga ut i löneökningar för våra medlemmar, säger han.

För ett par år sedan sade företaget upp det dåvarande systemet för värdering av befattningar och medarbetare.

– Jag hoppas vi får ett system som fungerar så vi slipper osakliga löneskillnader, säger Lars Karlsson som tror att det kan lösas i höst.

Han vill ha en modell som gör att medarbetare kan få mer i lön om de lär sig mer och blir duktigare.

Till dess får de cirka 330 metallarbetarna på SMC i Sandviken nöja sig med drygt 2 500 kronor retroaktivt och ytterligare 549 kronor – lika för alla – från 1 juni. Eventuellt kan en del av påslaget komma att bytas mot ledig tid.

Också inom Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken har de lokala löneförhandlingarna dragit ut på tiden. Facket har försökt få ut mer än den centrala höjningen genom att byta pengar mot tid.

– Annars hade det inte varit någon vits, säger Bo Boström, IF Metalls klubbordförande, som räknar med att uppgörelsen ska spikas i nästa vecka.

Mer läsning

Annons