Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljökraven viktiga men de får inte kosta

/
  • MATEN HAR REST LÅNGT. Pia Hvidberg slevar upp mat från en tillagningskastrull till mindre kantiner. Pia är en av 20 som arbetar i Sandvikens centralkök. Varje dag tillverkar hon och hennes kollegor 5 500 portioner mat som serveras på skolor, dagis och i äldreomsorgen.

De styrande i Sandviken är ointresserad av att ställa miljökrav på skolmaten. Det menar Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
– Den politiska viljan för detta saknas helt, säger Karin Nilsson, V.
Men kommunalrådet Peter Kärnström, S, håller inte med.

Annons

Arbetarbladet har de senaste dagarna berättat att maten som serveras i skolan och på dagis i Sandviken ofta har åkt långt och att kommunens tjänstemän har uppfattningen att lagen om offentlig upphandling gör det omöjligt att ställa krav på att maten ska vara närproducerad.

Men vilka krav ställer de som bestämmer i kommunen på skolmaten? Har politikerna någon ambition att höja andelen ekologiska eller lokala varor? Finns det någon policy vad gäller miljö- och transportfrågor i samband med upphandlingar?

– Man kan verkligen tycka att det här är frågor för kommunstyrelsen. Men det enda krav som politikerna ställer på skolmaten är att andelen ekologiska varor som används nästa år ska vara 15 procent, säger Gunvor Gunnarsson Mp.

– Med tanke på att regeringens mål är satt till 25 procent är det förstås ynkligt.

Varken vad gäller lokalproducerad mat eller miljövänliga transporter (som är krav i Gävle) har kommunstyrelsen några uttalade mål.

Gunvor Gunnarsson tycker att det är ett problem att livsmedelsfrågorna behandlas på tjänstemannanivå.

– Inköpskontoret och kostchefen saknar viljan att gå längre än vad lagen kräver och tänka på en hållbar utveckling.

I de kommuner som serverar mycket ekologisk och närproducerad mat finns ofta antingen mycket drivande kostpersonal eller mycket drivande ledande politiker.

– I Sandviken saknas båda delarna, menar Karin Nilsson.

De som kämpar för bättre skolmat, i meningen att den ska vara till exempel etisk och miljövänlig, blir snabbt kvävda av det bristande intresset från de ledande politikerna, anser hon.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Kärnström, S, menar dock att den politiska majoriteten visst tycker att miljökrav är viktiga att ställa.

– Vi har nyligen antagit en vision där ett hållbart samhälle har en viktig plats, säger han och tillägger att han förutsätter att kommunen går så långt lagen tillåter.

– Men vi vill inte åka på att böta för att någon överklagar en upphandling. Sen är det en kostnadsfråga också, om chaufförerna ska gå på kurs i eco driving kostar det förstås pengar.

Karin Nilsson tycker dock att Sandvikens politiker backar för lätt inför tjänstemän som säger att det är omöjligt att ställa vissa krav.

– Den bevisar bara att en politisk vilja saknas. Annars skulle man ifrågasätta mer.

Mer läsning

Annons