Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst 30 lärare bort inom grundskolan

/
  • Politikerna i kunskapsnämnden i Sandviken var i går överens om att sänka lärartätheten. Det innebär att det nästa år ska finnas drygt åtta lärare på 100 elever i grundskolan, i stället för som i dag, drygt nio lärare.

Sandvikens kommun fortsätter nu att sänka lärartätheten. Ett 30-tal lärartjänster försvinner inom grundskolan nästa år enligt den kommunplan som en enig kunskapsnämnd antog i går.
Eftersom nämnden redan i år måste skära ned sina kostnader med 13,5 miljoner kan nedskärningen komma att tidigareläggas.

Annons

Politikerna i kunskapsnämnden var i går överens om att sänka lärartätheten till samma nivå som de kommuner som Sandviken brukar jämföra sig med. Det innebär att det nästa år ska finnas drygt åtta lärare per 100 elever i grundskolan i stället för, som i dag, drygt nio lärare.

Att lägga ned ytterligare skolor när det blir färre lärare som ska undervisa är dock inte aktuellt.

– Nej, det förekommer ingen sådan diskussion i nämnden. Jag läste i tidningen att oppositionen i kommunstyrelsen nu pratar om att lägga ned skolor. Men oppositionen i kunskapsnämnden har inte kommit med några sådana förslag, säger ordföranden Ann-Catrin Brockman (S).

Andra högprioriterade åtgärder för att sänka kostnaderna inom skolor och förskolor nästa är, enligt kommunplanen, att ta bort tjänster på den centrala förvaltningen, stänga en avdelning på Sagobackens förskola och minska lokalkostnaderna.

Översyn av programutbud och sänkt lärartäthet inom gymnasieskolan har prioritet nummer två.

Som budgetläget ser ut inför nästa är det dock inte säkert att åtgärderna i kommunplanen räcker till för att kunskapsnämnden ska få intäkter och utgifter att gå ihop.

– Nej, vi kan bli tvingade att spara ännu mer pengar, säger Ann-Catrin Brockman.

Redan i år ska kunskapsnämnden sänka sina kostnader med 13,5 miljoner kronor enligt det direktiv om besparingar på två procent som gått ut till alla nämnder.

Något beslut om hur det ska gå till togs inte i går. Förvaltningen fick i uppdrag att ta fram förslag till åtgärder som ska behandlas senare.

Ett alternativ som kan bli aktuellt är att tidigarelägga besparingar som planeras inför 2010. Exempelvis genom att lärartjänsterna tas bort redan inför höstterminens start.

– I första hand ska vi titta på hur många tidsbegränsade tjänster som vi kan avsluta. Men eftersom en person med tidsbegränsad anställning oftast ersätter en fast anställd som är på väg tillbaka blir det ett svårt pusslande om det ska ge snabba effekter, säger Ann-Catrin Brockman.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons