Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade prostatacancer

En 52-årig man vände sig flera gånger till en vårdcentral i västra Gästrikland med smärtor i penis och pung. Läkarna skrev ut penicillin och värktabletter.
Först vid sjätte besöket fick han remiss till en specialist. Där visade det sig att han hade en mycket aggressiv prostatacancer.

Annons

Systern, bosatt i Upplands-Väsby, menar att mannen borde ha remitterats mycket tidigare till en specialist för utredning.

Mannen besökte vårdcentralen första gången i juli 2007. Han fick då penicillin för att behandla den misstänkta urinvägsinfektion.

I september återkom han för samma sak. Han hade ont i penis och pung och behövde kissa ofta. Den här gången gjordes en viss undersökning av prostatan. Läkaren skrev därefter ut Pronaxen, en inflammationsdämpande värktablett, mot prostatit.

Mannen återkom till vårdcentralen i oktober, november och januari för sina besvär, som inte blev bättre, men först i mars skrevs remiss till urolog.

Där visade sig att mannen hade cancer, en aggressiv sort, och att den metastaserat, spridit sig.

I det skedet återstod bara att behandla mannen med palliativ strålbehandling. I juni 2008 dog han, 53 år gammal.

Systern tycker att läkarna borde ha remitterat vidare redan i september. I och med att de inte gjorde försenades diagnosen med ett halvår.

I sin hsan-anmälan har hon bifogat ett brev som en docent i urologi skrivit till Patientförsäkringen. Denne skriver att det är sannolikt att tumören växt under dessa månader och att den sena diagnosen förkortade mannens liv.

Om diagnosen ställts tidigare hade förutom palliativ strålbehandling sannolikt även palliativ cytostatikabehandling kunnat genomföras och patienten sluppit nefrostomi (en slags kateter). Nu fick han lida mer han borde sina sista sex månader i livet.

Mer läsning

Annons