Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckade försök rädda katten i tallen

/
  • LADDAR. Hasse Fröroth har tagit med sig lite kattmat som han hoppas ska kunna locka ner katten ur trädet.
  • MISSLYCKANDE. Trots kattmat och snälla ord väljer den skrämda katten att i stället klättra högre upp i tallen.
  • OROLIG. Grannen Ola Almén ringde och försökte hitta hjälp åt katten redan i måndags. ”Det var frugan som såg den redan i lördags, hon är förtvivlad av oro nu”, berättar han.

Sedan i lördags har katten suttit högt uppe i en tall, utan mat och vatten, i minusgrader och ruskväder. Nu börjar det bli skarpt läge – men vem kan rädda den?


– Det bästa vore om vi kunde hitta ägaren, säger djurskyddsinspektör Lena Scharin.

Annons

I skogsdungen utanför Drömfabriken sitter den, hopkrupen på en gren högt uppe i en tall, den svart-vita katten som oroat grannarna i flera dagar. Nu har Kjell Pettersson och Anders Frisk bestämt sig för att göra en insats och hjälpa till. Man har kommit med sin skylift och hoppas på att få ner katten den vägen.

– Himmel vad glad jag blir! I fem dygn har jag sett katten sitta där, utropar grannen Ove Helgesson som känner igen katten. Den brukar röra sig i området, ofta i sällskap med en svart katt.

Ola Almén, som ser tallen från fönstren i sin lägenhet, är också glad över hjälpen.

– Frugan såg den redan i lördags morse. Sedan ringde vi och försökte få hjälp med den redan i måndags. Hon är helt förtvivlad av oro för katten, berättar han.

Men det går inte riktigt som man tänkt. Katten blir rädd för skyliften och klättrar bara högre upp. Efter flera försök tvingas man ge upp.

– Han är panikslagen. Det syns på ögonen att han är jätterädd, berättar Hasse Fröroth när han kommit ner ur skyliften.

Lena Scharin, djurskyddsinspektör på kommunen, har varit där och undersökt situationen och hon är lika oroad för kattens hälsa.

– Ur djurskyddssynpunkt är det helt oacceptabelt att den sitter där uppe. Jag har varit i kontakt med räddningstjänsten men de har hittills sagt att de inte har tid. Och vi har inga resurser för att ta ner den. Jag är ganska orolig, senast i natt behöver katten komma ner.

– Samtidigt har jag aldrig hört talas om att en katt som sitter i ett träd dör. De kommer oftast ner när de är tillräckligt trötta och hungriga.

Men efter fem dygn i trädet är hon rädd för att djurets hälsa kan ha försämrats ordentligt och nu ska hon kontakta sin chef för att se vad kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning kan göra.

– Det bästa vore om vi kunde hitta kattens ägare, som kunde åka med upp och locka på den.

Djurskyddsinspektörerna vill nu gärna få kontakt med ägaren, eller med personer som vet något om vem katten kan tillhöra. Katten är vit, har svart svans och en smal svart strimma ovanför vänstra ögat.

Mer läsning

Annons