Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjda blev nöjda

/

Färdtjänstresenärerna är oväntat nöjda med de nya reglerna som tidigare beskrivits som ett sätt placera folk i kommunarrest.

Fyra av fem svarar i en enkätundersökning att det fungerar bra. Det är därför osäkert om det blir någon återgång till rätten att resa tre mil utanför kommungränsen.

Annons

När Sandviken införde de länsgemensamma reglerna för färdtjänst demonstrerade handikapporganisationerna.

Framför allt var de missnöjda med att rätten att åka vanlig färdtjänst till Gävle för att exempelvis hälsa på en bekant på sjukhuset tagits bort och ersatts av den betydligt dyrare riksfärdtjänsten.

– Ett sätt att placera oss i kommunarrest, tyckte kritikerna.

Fick göra om

Politikerna i kommunfullmäktige ångrade sig och gav tillväxtnämnden i uppdrag att se över bestämmelserna på nytt. Direktivet var att återinföra möjligheten att resa tre mil utanför kommungränsen på samma villkor som inom kommunen.

– Vi gör om och gör rätt, sade kommunalrådet Monica Jacobsson (S).

Men en enkätundersökning där 185 färdtjänstberättigade nu fått tycka de om resandet visar att de är oväntat nöjda. 80 procent anser att de nya reglerna fungerar bra.

Lätt att beställa

En övervägande majoritet av de tillfrågade tycker också att det är lätt att beställa färdtjänst och att det är lätt att komma i kontakt med handläggarna.

Ny uppföljning

Tillväxtnämnden väntas i nästa vecka besluta om att göra en ny uppföljning med redovisning i mars nästa år innan man går vidare.

– Det kan vara bra att se hur regeländringen upplevs efter en längre period, säger tillväxtchefen Leif Jansson.

I slutändan är det inte alls säkert att det blir en återgång till det gamla systemet.

– Ska vi återinföra tremilsresor får det andra konsekvenser. Då måste vi bland annat se över taxorna igen. Dessutom försvinner rätten till färdtjänst i den kommun dit man åker. Vi kan inte bara ha länsgemensamma regler med en massa lokala undantag. Men vi ska ta fram några olika alternativ.

Mer läsning

Annons