Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjda Sandvikenbor

/
  • Inte så kul alla gånger. Sandvikenborna är mer missnöjda än invånare i andra kommuner i Sverige.

De var ett missnöjt folk för ett år sedan och är så än i dag.

Sandvikenborna har inte blivit ett mer nöjt folk än vad de var för ett år sedan, visar den årliga medborgarundersökningen från SCB.

Invånarna är också fortfarande mindre nöjda än vad befolkningen är i andra delar av landet.

Annons

Hur nöjd är du i din kommun? Den frågan har 1 000 slumpvist utvalda Sandvikenbor fått svara på i en enkät från SCB under hösten. Undersökningen som har genomförts två gånger per år, sedan starten 2005, syftar till att ta reda på hur medborgarna i landets kommuner upplever att bo och leva i en kommun.

Resultatet visar att invånarna i Sandviken generellt är mer missnöjda än de som bor i de övriga kommunerna i landet, de är till och med mer missnöjda i år än vad de var förra året.

Lägre än genomsnittet

På en betygsskala från 0 till 100 hamnar medelbetyget för nöjdhet i landets kommun på betyget 62, i Sandviken är den siffran i stället 57. Vilket är något lägre än förra årets betyg på 59.

Mer än vad femte invånare i Sandviken skulle också avråda vänner och bekanta att flytta hit.

Sandvikenborna är även mindre nöjda med möjligheterna till arbete, utbildning, kommunikationer och trygghet än vad andra kommuner i landet är. Här syns också en skillnad mellan kommunens män och kvinnor.

Medan kvinnorna sätter betyget 42 på möjligheterna till arbete sätter i stället männen betyget 49.

Däremot är man mer nöjda än genomsnittet vad gäller fritidsaktiviteter.

Här tycker man att det finns bra tillgång till grönområden och parker, möjligheterna till att utöva fritidsaktiviteter, och utbudet av nöjen.

Svårt att påverka

Men på ett område får Sandvikens kommun långt under godkänt – inflytande och möjligheten till att påverka.

Betyget blir 37 på en 100-gradig skala. Det är ett snäpp bättre än förra året då betyget blev 36, men man är långt i från medelbetyget på 42.

– Jag är glad över att siffrorna visar hur kommuninvånarna upplever möjligheten till inflytande och påverkan blir bättre för varje år. Det ligger i linje med intentionerna i Vision 2025, säger Peter Kärnström, kommunstyrelsens ordförande i Sandviken, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons