Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjespolitikern som blir makthavare

/
  • BÖRJADE OM. Aage Hansen är den stora överraskningen i Sandvikens nya kommunledning. Den avhoppade socialdemokraten som startade eget parti blir nu tillsammans med Miljöpartiets Per-Johan Emtell kommunalråd sedan Socialdemokraterna brutit med Centern.

Han tröttnade på att vara socialdemokrat, gick ur partiet och startade eget. Nu blir Ny Ordnings Aage Hansen kommunalråd ihop med företrädare för partiet som han lämnade under bittra former.

Annons

– Vi har jobbat oss närmare varandra hela tiden, säger 72-åringen som inte längre vill vara missnöjespolitiker.

Ny Ordning har under sin drygt fyra år korta existens gjort resan från att vara ett lokalt missnöjesparti som samarbetade med den borgerliga oppositionen till att bli en del av maktapparaten ihop med Socialdemokraterna.

– De har kanske märkt att vi är seriösa i alla fall, säger Aage Hansen, som nu blir en av Sandvikens mest inflytelserika politiker efter uppgörelsen med S och MP.

Vad Ny Ordning står för är svårt att läsa sig till inför regeringsombildningen. NO beskriver sig själva som en partipolitiskt obunden organisation som samarbetar med andra partier i sakfrågor och gör allt för kommuninvånarnas bästa

Sandvikens kommuns vision 2025 – den som alla partier ställt sig bakom – framhålls som partiets ”ledstjärna”. Partiprogrammet är allmänt hållet. Några motioner har företrädarna inte författat.

Aage Hansen ser själv NO som ett parti som värnar om hela kommunen.

– De som bor i ytterområden ska känna att det även är deras Sandviken, säger han och nämner bussförbindelserna ut till byarna som en konkret fråga som han ska ta itu med nu när han blir en del av kommunledningen.

Har närmat sig S

När Ny Ordning var på väg att födas möttes partiet med skepsis av Aage Hansens gamla partikamrater. Samarbete var inte aktuellt – då.

– Det är för mycket missnöjesparti över Ny Ordning. Det är svårt att samarbeta med ett parti som bara driver några enskilda frågor. Uppstår den situationen vänder vi oss nog hellre till ett mer komplett parti,sade S-ordföranden Åke Söderman inför valet 2006.

NO blev ett oppositionsparti med kritik mot kommunens engagemang i Sandbacka Park som sin stora profilfråga. Efter att gjort budgetar ihop med de borgerliga har NO efterhand glidit till vänster på den politiska skalan och suddat bort stämpeln som missnöjesparti.

– Vi har fått igenom en hel del saker och efterhand närmast oss Socialdemokraterna. Framför allt har vi en gemensam människosyn. Vi tror fortfarande på människors lika värde i ett samhälle där klyftorna annars ökar och egoismen breder ut sig.

Mer läsning

Annons