Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkbaren – en av två i landet

/

I en källarlokal på Högbovägen ligger Mjölkbaren, Sandvikens äldsta restaurang och en dröm för alla 50-talsnostalgiker.

Annons

Här är maten och miljön densamma som på 50-talet och det uppskattar stammisarna. De första lunchgästerna hänger på låset redan halv nio när Mjölkbaren öppnar.

Sitter gör man vid bruna teakbord på stolar av stoppad galon och blanka stålrör. Maten, traditionell husmanskost serverad i rejäla portioner, hämtas på bruna plastbrickor.

Mjölkbarer fanns det förr, från 1930 och framåt, i varje litet samhälle i Sverige. Bakom låg Mjölkpropagandan, de svenska mejeriernas lobbyorganisation, som ville få konsumenterna att dricka mer mjölk (och mindre kaffe).

Mjölkbarerna var enklare matserveringar utan utskänkningsrättigheter (sprit serverades i dessa motbokstider på stadshotellet). Ordet ”bar” i namnet skulle signalera snabb, enkel och modern servering.

På 60-talet försvann mjölkbarerna en efter en. I dag finns bara två kvar, en i Smålandsstenar och alltså den i Sandviken.

Restaurangen på Högbovägen har funnits sedan slutet av 30-talet, då huset byggdes. 1955 kom Inga Ågren dit. Först som föreståndare, men sedan köpte hon ut delägarna och tog över själv.

I dag äger och driver dottern Kajsa Grönberg Mjölkbaren. Hon och hennes anställda tar sig alltid tid till att utbyta ett ord eller två med matgästerna för att höra vad som hänt sedan sist.

En som blev fullständigt betagen i Mjölkbaren när han var på besök i Sandviken var förre finansministern Bosse Ringholm. Betydligt roligare att prata om med Arbetarbladets reporter än politik, tyckte han.

Annons