Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölkkartonger blev ett stadshus

/
  • Eget bygge. Stadshuset i mjölkkartong som barnen på Brukets förskola i Sandviken upptar närapå ett helt rum. Det rymmer minst 20 barn och är jättekul at leka i, enligt barnen själva. Nästan 1 000 mjölkkartonger gick åt vid bygget. ”Vi drickte väldigt mycket mjölk”, berättar treåriga John Nilsson.
  • Kartongbygge. Av tomma mjölkkartonger kan man göra mycket skoj. Man kan till exempel bygga ett helt Stadshus. Det har Melvin Forsberg och Emilia Krüger och de andra barnen på Brukets förskola i Sandviken gjort.
  • Kul att leka i. Therese och Melvin Forsberg leker gärna i Stadshuset som barnen på Brukets förskola byggt av nästan 1 000 urdruckna mjölkkartonger. ”Det tog flera veckor att bygga”, berättar femåriga Melvin.Tittut. Pela Bekir tittar ut genom ett av fönstren i Stadshuset i mjölk­kartong.

Urdruckna mjölkkartonger är bra byggstenar. Det vet barnen på Brukets förskola. De har byggt sin egen modell av Stadshuset i Sandviken av nästan 1 000 mjölkkartonger.

Annons

Stadshuset i mjölkkartong upptar närapå ett helt rum på förskolan. Det rymmer minst 20 barn och en fotograf.

– Vi har fått äta mellis här inne. Det var mysigt. Och så leker vi här, berättar femåringarna Fanny Nilsson och Donia Badra.

Ritade Stadshuset

Idén till bygget fick förskolläraren Pia Markström efter att ha gått en utbildning om matte i förskolan. Hon kom på att barnen kunde lära sig om geometriska former genom att rita av Stadshuset. Det gjorde barnen i vintras och då ritade alla på ett eget papper.

Nästa steg blev att bygga det och då byggde alla tillsammans.

– Vi hjälptes åt. Vi har använt både klister och tejp. Det tog flera veckor att bygga, berättar Melvin Forsberg, fem år.

Mjölkkartongerna fick de av förskolans kök och så tog barnen med hemifrån.

– Vi drickte väldigt mycket mjölk, berättar treåriga John Nilsson.

Stadsingenjören invigde

– Jag gillar det, tillägger han.

Barnen har skickat en bild på sitt Stadshus till kommunalråden i Sandviken. Och i måndags kom stadsingenjören Yvonne Mikkels och invigde deras bygge. Ett studiebesök på stadshuset är också inplanerat.

– Det jobbar många personer där, vet Melvin Forsberg.

– Min mamma jobbar där. Men jag har inte varit och hälsat på, säger han.

arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons