Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modeutbildning hotad

/
  • NEDLÄGGNINGSHOTAD. Det här är höstens avgångselever vid den nu nedläggningshotade påbyggnadsutbildningen i textil, mode, grafisk form och design. Bilden togs i samband med elevernas traditionella avskedsutställning.

Sandviken riskerar att förlora sin profilutbildning inom mode och design inför nästa år.

Skolledningen planerar nu att uppvakta företrädare för regeringen i ett försök att till att börja med få dispens.

– Jag misstänker att de ansvariga på departementet är omedvetna om att de raderat ut den här utbildningen, säger CVL-rektorn Mats Berglund.

Annons

Den riksomfattande påbyggnadsutbildningen textil, mode, grafisk form och design har funnits i Sandviken sedan 60-talet som en väg in till textilhögskolor och designutbildningar i Sverige och utomlands.

– En mycket bra utbildning som ger behörighet för att gå vidare. Visserligen finns det också privata skolor som ger samma grund. Men då blir det en klassfråga vilka som ska få ta sig vidare inom textil- och modebranschen, säger Cecilia Belin, en av de elever som går ut i nästa vecka efter tre terminer i Sandviken.

Får gå färdigt

Men nu är utbildningen på väg att läggas ned. I samband med att regeringen tidigare i år införde yrkeshögskola som ny utbildningsform beslutades det att inga nya påbyggnadsutbildningar inom ramen för kommunal vuxenutbildning skulle få startas efter 31 augusti. De elever som redan går påbyggnadsutbildningar får gå färdigt. Men några nya tas inte in.

– Det här grusar möjligheten för vuxna människor att sadla om och skaffa sig en framtid inom en bransch där vi är internationellt kända för att vara väldigt duktiga, säger Mats Berglund, rektor vid CVL (Centrum för vuxnas lärande).

Viktig utbildningsnisch

Han menar att det nu är en smal men viktig utbildningsnisch inom kultur och konst som är på väg att raderas ut.

– Jag undrar om de ansvariga på utbildningsdepartementet verkligen är medvetna om att beslutet får de här konsekvenserna.

Mats Berglund har börjat förbereda varsel av personalen för att kunna lägga ned profilutbildningen när eleverna som har en termin kvar går ut i vår. Men parallellt med det planerar han för att uppvakta regeringen.

– Vi måste till att börja med försöka få en dispens under tiden som de utreder konsekvenserna för landets konst- och kulturutbildningar. Jag började med att försöka få en träff med Jan Björklund men hoppas i alla fall få möta en statssekreterare.

Ceilia Belin hoppas att hennes årskull inte blir den nästa sista som läser textil, mode och design i Sandviken.

– Det vore jättetråkigt.

Mer läsning

Annons