Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora får miljoner för att ta över museum

/
  • mora insåg värdet. Sven-Olof Sundqvist, ordförande i den nedlagda museistiftelsen, säger att Mora till skillnad från Sandvikens kommun insåg flottningsmuseets värde. Därför lyckades också Mora till skillnad från Sandviken ordna extern finansiering.

Sandviken kommun hade inte råd att fortsätta driva sitt flottningsmuseum.

Nu får i stället Mora miljonbidrag från EU och stat för att ta över föremål och båtar.

Annons

– Det känns för jäkligt. Om vi fått en fjärdedel av pengarna hade vi kunnat fortsätta i fem-sex år, säger Tommy Wigert i gamla styrelsen.

Siljansfors skogsmuseum utanför Mora är på väg att ta över Dalälvarnas flottningsmuseum i Gysinge. En ny utställningshall uppförs utanför Mora där ett tusental museiföremål från Gysinge ska visas. Med samlingen följer också ett tiotal båtar som använts i flottningsarbetet i Dalälven och som nu hamnar i Siljan.

– Vi räknar med att vi kan ta över i slutet av sommaren, säger Gösta Frost, före detta kommunalråd i Mora som nu är ordförande i Siljansforsstiftelsen.

Nybygget får miljonbidrag

Nybygget i Mora finansieras med miljonbidrag. Siljansfors har fått 800 000 kronor av EU samt bidrag från bland annat Riksantikvarieämbetet för att kunna ta över flottningsmuseet.

Eftersom det var bristen på pengar som knäckte den av kommunen grundade museistiftelsen i Gysinge är bitterheten stor bland de ideellt engagerade.

– Det är väldigt konstigt att Sandvikens kommun inte tog chansen att söka de här pengarna. Det verkar som att de medvetet ville göra sig av med museet och agerade därefter, säger Tommy Lennholm.

– Vi begärde respit i fem år för att få tid på oss att få till en bra organisation. Med en fjärdel av de här pengarna hade vi kunnat fortsätta, säger Tommy Wigert i styrelsen för den nu nedlagda stiftelsen.

Släpper en kulturskatt

Både Tommy Lennholm och Tommy Wigert tycker det är en kulturskatt som Sandviken nu frivilligt släpper ifrån sig till en annan kommun med en flytt som dessutom finansieras med skattepengar.

– Bättre plats för ett flottningsmuseum än vid Dalälven i Gysinge finns inte. Det är där föremål och båtar hör hemma.

Kommunen såg inte värdet

Sven-Olof Sundqvist, utsedd av kommunen att leda den nu nedlagda stiftelsen, håller med om att intresset var svagt från hans uppdragsgivare.

– Sandvikens kommun insåg inte värdet av det här museet. Det gjorde däremot Mora. Och med en kommun som är välvilligt inställd öppnas också kranarna för pengar från andra bidragsgivare.

Mer läsning

Annons