Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordförsök kan ge påkörd hjälp i vårdnadstvist

Den 41-årige Sandvikenbo som man misstänker utsattes för mordförsök av sin förra sambo, kan nu få rättshjälp i den pågående vårdnadstvisten mellan dem.

Justitiekanslern anser att Högsta domstolen ska ge prövningstillstånd just för att hon misstänks för mordförsök på honom.

Annons

Det var i somras som en 41-årig man kördes på av sin före detta sambo med bil. Strax innan ska även sambons nya pojkvän ha försök att köra på 41-åringen med motorcykel. Båda häktades misstänkta för modförsök men släpptes för några veckor sedan.

Åklagaren har inte kunnat använda 41-åringens uppgifter eftersom han inte mindes något när han vaknade upp ur medvetslösheten. De båda är dock fortfarande misstänkta för mordförsök.

Samtidigt pågår en långvarig domstolsprocess som gäller vårdnaden om parets två barn. Kvinnan har vårdnaden, något som 41-åringen försöker ändra på. Nu sedan mamman till barnen suttit häktad misstänkt för mordförsök öppnar sig nya möjligheter för 41-åringen att få rättshjälp för att åter ta upp frågan om vårdnaden i domstol.

Har begärt rättshjälp

41-åringen har nämligen begärt rättshjälp för att fortsätta med tvisten. Men både tingsrätten och hovrätten har sagt nej till ekonomiskt bistånd från staten med hänvisning till att målet avgjordes så sent som i slutet av förra året.

Nu har han gått vidare och begär prövningstillstånd i Högsta domstolen. I en svarsskrivelse från Justitiekanslern skriver JK Göran Lambertz till Högsta domstolen att det kan finnas synnerliga skäl att domstolen säger ja till att ta upp ärendet och pröva frågan om rättshjälp. En anledning ska just vara de nya uppgifterna att motparten suttit häktad misstänkt för mordförsök. När hovrätten bedömde umgängesfrågan ansågs det viktig att barnen bodde med modern och JK skriver att det är möjligt att domstolen inte fullt ut förstod varför socialnämnden placerat barnen i annan familj.

41-åringen har flera gånger dömts för misshandel av sin exsambo och han har fått besöksförbud som han brutit mot.

Mer läsning

Annons