Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörk historia bakom påkörningen

/
  • Första rättegångsdagen avslutades med att tingsrätten gjorde en syn på brottsplatsen. Åklagaren Birgitta Fernlund, med assistans av de  utredande poliserna, visade domaren, nämndemännen och de åtalades advokater hur de anser att mordförsöket gick till.

Sandvikenparet hade motiv att vilja skada eller döda den 42-årige Sandvikenbon. De kände sig förföljda av honom och levde i skräck. Den bakgrunden tecknade åklagaren Birgitta Fernlund när rättegången om mordförsöket på Dalagatan i somras inleddes.

– Det finns en mörk historia bakom den här händelsen, sade hon.

Annons

En mycket allvarlig åklagare gjorde från början klart att hennes sakframställan skulle inledas annorlunda än vid vanliga rättegångar. Nu tvingades hon börja med att redovisa de brott som den målsägande 42-åringen som satt vid hennes sida hade gjort sig skyldig till.

– Jag måste göra det för att visa vilket motiv de båda åtalade hade för att försöka döda honom.

Hon berättade om hur 42-åringen ända sedan han i mitten av 1990-talet första gången bodde ihop med den 31-åriga kvinnan gång på gång dömts för övergrepp mot henne. Hur han hotade och slog henne inför barnen, hur han dunkade hennes huvud mot en gallertrappa, hur han överträdde domstolens besöksförbund mot kvinnan och barnen.

I en av domarna förklaras hans beteende med ett sjukligt kontrollbehov i kombination med alkoholmissbruk.

Sedan kvinnan började leva ihop med en annan man har hotelserna gällt även honom och hans familj. Han hotade att bränna upp deras sommarstuga. Den brann också senare, men 42-åringen kunde inte knytas till brottet.

Vårdnadstvist

I bakgrunden finns också en vårdnadstvist där kvinnan fått hela vårdnaden om två barn, och 42-åringen till och med vägrats umgängesrätt.

– Han har förklarat att han betraktar det som en kidnappning av barnen och att han kommer att försöka leta rätt på dem trots besöksförbudet, berättade åklagare Fernlund.

Hon poängterade på nytt att det är nödvändigt att känna till bakgrunden för att förstå det som hände på Dalagatan i somras. Den 31-åriga exsambon hade då just fått besked från polisen att man drog in det skydd hon haft, eftersom inget har hänt på länge.

– Men de levde i skräck. Deras önskan var att få leva i fred för honom. Det var motivet till mordförsöket, berättade åklagaren.

Planerade allt tillsammans

På de anklagades bänk sitter 42-åringens 31-åriga exsambo och hennes nye man. Han körde bilen men hade planerat mordförsöket tillsammans med henne, hävdar åklagaren.

Först erkände hon påkörningen, eftersom de bedömde att hon skulle klara ett fängelsestraff bättre än honom. Numera är hon åtalad för medhjälp.

Båda nekar till brotten. Enligt bilföraren var händelsen en olycka. Hon nekar också till att ha planerat ett mord.

I förhören med 31-åringen berättar hon sida upp och sida ner om 42-åringens förföljelser mot henne.

Sms-bevis

När rättegången inleddes läste åklagaren upp sms-trafik mellan 31-åringen och hennes nye man där de i desperata ordalag talar om att göra sig av med 42-åringen för att slippa hans terror.

Ett vittne som sett påkörningen av 42-åringen vägrade att vittna om inte både han och de båda åtalade först lämnade rättssalen. Hon har förklarat att hon är mycket rädd för dem och inte skulle våga berätta sanningen i deras närvaro.

Polisen hade också förstärkt bevakningen av rättegången. Tisdagens förhandlingar avslutades med en syn på brottsplatsen. Rättegången fortsätter på torsdag och avslutas nästa vecka.

Mer läsning

Annons