Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Murgårdsskolan får kameraövervakas

/

Bostadsföretaget Sandvikenhus får använda kameraövervakning som sträcker sig fem till tio meter ut från Murgårdsskolan.

Annons

Det har förvaltningsrätten bestämt efter att justitiekanslern förlorade mot länsstyrelsen i frågan.

Bostadsföretaget Sandvikenhus ville använda sig av kameraövervakning för att komma till rätta med all skadegörelse som skedde på Murgårdsskolans högstadiedel i Sandviken.

Fem till tio meter

Länsstyrelsen godkände bostadsföretagets ansökan och beviljade en så kallad autodom-kamera, en kamera som filmar inte bara fasaden på byggnaden utan även fem till tio meter ut från skolan.

Men Justitiekanslern gillade inte beslutet. I överklagan som justitiekanslern gjorde fann man att övervakningen kunde leda till att de personer som har ett tydligt intresse att inte bli övervakade, som föräldrar som ska på föräldramöten, kan råka ut för att bli det på grund av att övervakningen sker på ett så stort område.

Skäl finns

Men förvaltningsrätten gör en annan bedömning. Rätten menar att det finns skäl för att Sandvikenhus ska få övervaka ett sådant stort område som länsstyrelsen godkände eftersom tidigare åtgärder mot skadegörelse inte hjälpt. Övervakningen kommer heller inte att ske på närliggande vägar och gångbanor.

Klockslagen däremot anser rätten bör vara i enlighet med justitiekanslerns yrkande, nämligen från klockan 20.00 till 06.00 vardagar och från 17.00 till 07.00 helger.

Mer läsning

Annons