Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket jobb vara hästägare

/
  • HEMGÅNG. Hästarna hittar hem själva från hagen. Här är de på väg in för att bli ompysslade av dagens ”ägare”.
  • GLADA. Emma Florén Wikström och Matilda Gustavsson har tagit chansen att vara med på Storks Hyra häst-dag i Kungsgården. Här tar de hand om Emmas ponny Idomin.
  • STALLKATT. Katten Betty är stallkatt i Kungsgården. Här tillbringar hon en stund med Martin Dahlin, som är med på Hyra häst-dagen.
  • STORLEKSSKILLNAD. Cornelia Wikstrand har hand om hästen Truxen och får inga problem med att borsta honom under magen.

– Kolla vilken skitlort!
Matilda Gustavsson och Emma Florén Wikström är ”hästägare” för en dag och förfasar sig över Emmas ponny Idomin, som är allt annat än vit när han kommer in från hagen.

Annons

För någon som drömmer om en egen ponny är det guldläge när Storvik Ovansjö Ridklubb, Stork, ordnar Hyra häst-dag. På skärtorsdagen tog ett 20-tal hästbitna unga chansen att hyra en häst för en dag.

Matilda Gustavsson, som för dagen har hand om ponnyn Oboy, berättar att hon varit hästintresserad så länge hon kan minnas. Nu har hon gått i ridskola fyra terminer och drömmer om att få en egen häst.

– Att rida är roligast. Hästarna är så snabba. Hoppning och att galoppera är det bästa.

– Jag tycker det är roligast att borsta och hålla på med dem. När jag rider ramlar jag av så ofta, säger kompisen Emma Florén Wikström.

När man har häst för en dag ska man göra alla sysslor. Från tidig morgon till sen eftermiddag är man med och jobbar i stallet och hela dagen har man ansvar för ”sin” häst. Man får mocka efter hästarna, sopa, utfodra, borsta och ta hand om sin häst.

– Man får lära sig hur det är att ha hand om en häst, det är inte bara det roliga utan mycket ansvar också, säger ridskolechefen Lotta Nyman Eriksson.

I dag blir det en hel del arbete för tjejerna. Emmas häst, Idomin, har tagit vara på lerpölarna i hagen ordentligt och kommer in med lera över hela kroppen.

– Jag får hjälpa dig med honom nu, konstaterar Matilda.

När Idomin, och Matildas ponny Oboy, är rena och klara väntar lite ridning innan dagen är över och tjejerna får pusta ut. Men båda är väldigt nöjda med dagen som hästägare. Det är först efter lång betänketid som Matilda lyckas tänka ut något som är lite mindre roligt med att ha häst.

– Mocka, i så fall.

Mer läsning

Annons