Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggen har slagit till mot Österfärnebo igen

/
  • FRUSTRERAD. Myggforskaren Martina Schäfer kan konstatera att det åter är myggplåga i Österfärnebo.

Myggbekämpningen vid Dalälven blev lyckad. Men det märker inte invånarna i Österfärnebo. Där är sommarens myggplåga nu ett obehaglig faktum. Orsaken är att besprutningen förbjöds i vissa startegiskt viktiga områden runt samhället. – Vi är frustrerade över situationen, säger myggprojektets Martina Schäfer.

Annons

I tio dagar pågick sommarens första stora myggbekämpning i myggbältet runt Nedre Dal-äläven. Insatsen är den största som någonsin genomförts och den blev mycket lyckad. Något som bland annat invånarna i Huddunge på andra sidan länsgränsen nu noterar med stor tacksamhet.

– Bekämpningen fungerade mycket bra. Men problemet är att det finns stora områden där vi saknar tillstånd för att agera, säger Martina Schäfer, operativ ledare för myggprojektet.

För invånarna i centrala delarna av Österfärnebo blev det därför en stor besvikelse när de i går fick fly inomhus när sommarens första stora mygginvasion var ett faktum.

Plötsligt gick det inte att vara ute längre. Myggorna kom farande i stora, svarta moln och tog över.

– Det här är outhärdligt, sade en av många ortsbor som hörde av sig till Arbetarbladet och var frustrerade över att den stora bekämpningen inte gett bättre resultat.

Frustrerad var också Martina Schäfer, som till sin bostad i Uppsala i går fick täta rapporter om myggplågan i Österfärnebo.

– Vi anade att det skulle bli precis så här efter vårens översvämningar och den efterföljande värmeböljan. Ändå kunde vi inte göra någonting åt det eftersom vi inte var tillåtna att bekämpa vissa ytor nära Österfärnebo. Att det finns mygg i skog och våtmarker får man acceptera. Men inne i samhället skulle det inte behöva vara så här.

De myggbitna Österfärneboborna får nu ställa sitt hopp till att det blir en fortsatt torr och varm sommar.

Då är det möjligt att de får chansen att plocka fram grillar och hängmattor senare i juli.

Mardrömsscenariot är att det kommer en ny omgång med regn och översvämningar så att det kläcks ännu fler mygg.

– Då kan det bli en riktigt jobbig sommar, varnar Maria Schäfer.

Mats Jonsson

Annons