Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggen har stuckit

/
  • Campare. Ken och Ragnar Ekman var ute på tur och stannade i Gysinge på söndagen. De hade hört talas om mygginvasionen i området och ville se den med egna ögon. ”Nu tror vi inte på det som alla snackat om”, skojade Ragnar.
  • Vågar sig ut. Kafé Nyfiket i Gysinge hade på söndagen fullt upp med gäster som njöt av den myggfria atmosfären.
  • Glad. Ingela Forsberg säljer sin smaksatta honung, eller ”äkta svenskt mathantverk från Hedesunda” som hon kallar den, på Kafé Nyfiket i Gysinge. Hon är glad att myggen uteblivit. ”Det är jättestor skillnad. Förut var det jättemycket mygg även här inne.”
  • firade. Sara Andersson och mamma Hilkka Andersson firar Rasmus Bogrens tioårsdag utomhus med hemgjord tårta i ett myggfritt Gysinge. Tårtan har Rasmus själv slängt ihop. Rasmus mamma Jenny Wall vill inte vara med på bild men gläds även hon åt att kunna fira utomhus utan risk för myggstick.

Att kunna njuta av en somrig tårta ute i det fria är inte alla förunnat.

Områdena kring nedre Dalälven är normalt så pass myggantastade att man i princip inte kan vara utomhus, över huvud taget. Men i år ser det annorlunda ut.

Annons

Arbetarbladet tog en tripp från Gävle till Gysinge för att se om ryktet var sant. För första gången på länge kan ortsborna utan att området bekämpats njuta av sommaren, helt fria från irriterande stickmygg.

– Jag vet inte var de har stuckit, skämtar personalen på Kafé Nyfiket när vi frågar vad som hänt med myggen.

– Det är nästan lite tomt, skrattar en annan, skämtsamt medveten om hur illa det varit tidigare år.

När ironin lagt sig berättar de i mer allvarlig ton att det inte alls varit roligt de år myggen tagit över. För två år sedan satt gästerna och fikade med huvorna uppdragna. Det har till och med varit så pass illa att folk flyttat ifrån bygden för att slippa plågan.

Utanför Margaretas loppis sitter ett glatt gäng Gysingebor och käkar tårta ute i solen. Rasmus Bogren har precis fyllt tio och firar med glädje utomhus nu när myggen är borta. När vi frågar vad han känner om att myggen inte dykt upp svarar han kort och gott:

– Skönt!

Moster Sara Andersson vittnar om tidigare år hur svarta moln av mygg reste sig när man gick över en vanlig gräsmatta i området.

”Njuter för fullt”

– Det gick inte att ta långpromenader med hunden på grund av myggen. Nu kan vi sitta ute sent på kvällarna och njuta, och vi njuter för fullt.

Att myggen uteblivit i år beror inte på att området bekämpats, för det har inte gjorts någon bekämpning. Det beror helt enkelt på det låga vattenbeståndet i Dalälven.

Det har inte varit några kraftiga översvämningar och därför har de så kallade översvämningsmyggen uteblivit berättar myggexperten Jan Lundström.

Men att myggen skulle vara borta för alltid är tveksamt.

Vattenbeståndet avgörande

– Det här säger inget om framtiden. Det kan lika gärna vara så att det blir enorma översvämningar nästa år. Det enda vi vet är att om det blir översvämningar så blir det massa mygg i det här området, säger han.

Men så länge vattenbeståndet är lågt kan ortsborna i nedre Dalälvsområdet passa på att njuta.

– Nu kan de leva som vilken annan människa som helst i det här landet, säger Jan Lundström.

Mer läsning

Annons