Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggforskaren: Kritiken är obalanserad

/

De tidigare uppföljningarna av myggbekämpningen sågas av forskaren Christer Nilsson.

Väsentliga frågor lämnas obesvarade och slutsatserna om att bekämpningsmedlet BTI är riskfritt saknar grund, anser han.

– Ändå rekommenderar han fortsatt bekämpning, kommenterar myggforskaren Jan Lundström, som kallar Christer Nilssons kritik ”obalanserad”.

Annons

Christer Nilsson anser det problematiskt att utvärderingen av myggbekämpningen gjorts av samma personer som skött den – det vill säga Jan Lundström och Martina Schäfer i Myggprojektet.

– Det måste ifrågasättas om de sitter på två stolar, säger Christer Nilsson.

Men Jan Lundström ställer sig frågande inför kritiken.

– Han har inte satt sig in i hur det funkar. Det är Neda, Nedre Dalälvens utvecklingsaktiebolag, med fyra kommuner som delägare, som driver Myggprojektet och de har inget som helst vinstintresse, säger han.

– Och det väl mer regel än undantag att man har någon form av egenkontroll när man arbetar med något sådant här. Det vore oerhört pinsamt om vi inte hade studerat påverkan på naturen, fortsätter han.

Men Christer Nilsson smular bit för bit sönder de rapporter som producerats under projektets gång och anser dem bristfälliga.

– Han har tittat på rapporter fram till februari 2009. Efter det har vi publicerat vårt nyckelarbete i flera internationella vetenskapliga tidskrifter, säger Jan Lundström och påpekar att dessa skickats till Nilsson, som valt bort dem.

– Det är graverande.

Slutligen påminner han åtminstone en myggomgång i somras orsakades av regn och där hade en reglering av Dalälven inte haft någon betydelse.

Mer läsning

Annons