Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggfritt midsommarfirande för Färneboborna

Det ser ut att bli en myggfri midsommar vid nedre Dalälven.
– Även om det blir regnigt några dagar nu, så räcker värmen inte riktigt till för att mygglarverna ska kläckas, säger Martina Schäfer, forskare på myggprojektet.

Annons

Än så länge har det varit lugnt på myggfronten kring nedre Dalälven. Vattennivåerna har varit låga och de myggor som ändå har hörts surra har inte varit av arten sticitus (översvämningsmygg), utan betydligt fredligare skogsmygg.

Martina Schäfer och hennes kollega Jan Lundström tar varje vecka prover i träskmarkerna runt Hallsjön i Huddunge, ett sticitus-myggornas viktigaste uppmarschområden för att undersöka förekomsten av mygglarvet.

De håller även koll på Dalälvens vattenstånd.

Och Martina Schäfer har glädjande besked till alla boende i Österfärnebo med omnejd som vill äta midsommarsillen utomhus i år.

– Firandet kommer med största sannolikhet inte att störas av mygg.

Även om väderprognosen de kommande dagarna varnar för regn, ska det inte handla om tillräckliga mängder. Det ska heller inte bli så varmt att myggkläckningen tar fart.

– Men vi följer noga vad som händer. Så fort vi ser ett behov av bekämpning så kommer vi att bekämpa och det gäller under hela det här året.

Mer läsning

Annons