Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När förskolor stängs befaras kaos

/
  • Rörigt och kaotiskt med stressad personal och otrygga barn. Det blir effekterna av omflyttningarna, befarar Therese Aare (förälder), Anna Jonsson (förskollärare), Anna Skoglund (förälder) och Lisbeth Källgren (förskollärare).
  • Dubbel flytt. Smassen är en av de fem förskolor som ska flytta om barn och personal två gånger i samband med att den sparåtgärd som genomförs i höst.

Tre inskolningar inom loppet av ett år kan det bli för vissa barn när fem förskolor i höst lägger varsin avdelning i malpåse.

– Det blir rörigt och stressigt, befarar förskollärarna Anna Jonsson och Lisbeth Källgren på Smassen.

– Kommunen lever inte efter sin egen vision, säger föräldern Therese Aare.

Annons

Förra veckans besked om att Sandvikens kommun ska stänga befintliga förskoleavdelningar bara några månader efter att man öppnat nya, kom som en obehaglig överraskning för personalen.

– Vi hade bara hört en antydan veckan innan om vad som var på gång. I torsdags fanns det plötsligt ett färdigt beslut, berättar Lisbeth Källgren.

Smassens förskola har sex avdelningar som under ett halvår ska slås ihop till fem avdelningar.

Det innebär att det blir ett komplicerat pussel som ska läggas med barn och anställda som flyttas omkring två gånger. Först när förskolan krymps och sedan när den utökas igen. Några garantier finns inte ens för att barnen kan flyttas inom samma förskola.

För vissa nyinskolade småbarn kan det nu bli två nya inskolningar i samband med den redan internt hårt kritiserade sparåtgärden.

– Det är inte tryggt för barnen, anser Anna Jonsson.

Lisbeth Källgren hade hellre sett att kommunen tagit chansen att höja kvalitén genom att låta barngrupperna minska, vilket länge varit den politiska målsättningen.

– De måste börja vara rädda om förskollärarna. Det håller på att bli ett bristyrke.

Beskedet om det flyttkaos som väntar har precis börjat nå ut till föräldrarna. På AB-webben pratas det på kommentarsplats om en gemensam protestaktion.

– Det här känns inte genomtänkt. Ovissheten stressar de vuxna som ska vara barnens trygghet, säger föräldern Therese Aare.

Hon berättar att hon blev glad när hon för två veckor sedan såg kommunens vision för förskolan (se rutan här intill).

– Men de kan inte säga en sak och sedan göra någonting helt annat.

Mer läsning

Annons