Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturisterna kämpar vidare för nakenbad

/
  • Ger inte upp. Nu planeras en naturistförening i Gävleborgs län. I dag finns ingen sådan.

Naturisterna ger inte upp sina försök att få till stånd ett skyltat nakenbad vid Strandbaden i Årsunda.
– Det är vår strävan. Men det finns säkert också andra platser i Gästrikland som är bra, säger Olle Strand, en av dem som låg bakom förslaget som väckte protester bland byborna och som kommunen sade nej till i juni.

Annons

Under den närmaste tiden ordnar Olle Strand och hans vänner möten i Gävle och Sandviken för att locka intresserade med målet att bilda en naturistförening i Gävleborgs län. I dag finns ingen sådan förening.

Möte på torsdag

Olle Strand, aktiv i naturistföreningen Nakenkultur i Uppsala, berättar att ett möte planeras i Sandviken på torsdag den här veckan. Men han vill inte avslöja lokalen och den exakta tiden.

– Vi vill börja i lugn och ro. Alla är inte beredda att öppet stå upp på barrikaderna, säger han.

Olle Strand upprörs över reaktionerna på planerna på nakenbad i Årsunda, reaktioner som han betecknar som både fördomsfulla och hätska. Han konstaterar att det runt om i landet finns cirka 50 skyltade nakenbad, på flera ställen ”vägg i vägg” med baddräktsbadarna.

Den planerade naturistföreningen i Gästrikland skulle dels vårda och värna nakenbadet vid Rullsand, även om det ligger i grannlänet, dels hjälpa till att hitta ”spontana badställen” för nakenbad.

– Om man hittar bra ställen så kan man träffas där, säger Olle Strand.

Att hyra in sig på badhus och bastuanläggningar under vintersäsongen är också ett mål.

Mer läsning

Annons