Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturvårdsverket säger ja till myggjakt

I förra veckan fick Österfärneboborna veta att Naturvårdverket köpt 87 hektar sumpmark längs Fängsjöns östra strand, som man i egen­-
skap av markägare sa nej till att myggbespruta.
Men nu har verket ändrat sig.

Annons

Miljööverdomstolens dom från i fjol om att tilllåta besprutning av naturreservatet i Ista har spelat stor betydelse för Naturvårdsverkets beslut. Miljööverdomstolen menade att det utgör ett angeläget allmänt intresse att komma till rätta med myggproblemet.

Efter domen tillsatte Naturvårdsverket en utredning för att se om man skulle ändra uppfattningen att besprutning i skyddade områden inte ska vara tillåten. Den utredningen har precis blivit klar.

Efter att ha sagt nej till besprutning i förra veckan, ändrar sig alltså Naturvårdsverket nu och ger klartecken till myggbekämpning öster om Fängsjön.

Området är strategiskt att bekämpa för Österfärnebo, campingen och badet. Detta eftersom våtmarkerna kring Laggarboån och Fängsjön ofta svämmar över och ger möjlighet för mygglarverna att frodas.

Det har besprutats tidigare.

Tidigare i veckan blev det klart att också Länsstyrelsen ändrat sig i frågan om myggbekämpning i Ista, Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge naturreservat med hänvisning just till Miljööverdomstolens dom.

Vad gäller de två sistnämnda områdena ligger avgörandet fortfarande på Kemikalieinspektionens bord.

Annons